Huilon op YouTube en directeur Pijbes

Hoe alles wat je aan het huilen maakt schitterend kan zijn en hoe het Het Parool 'Rotterdammer' Wim Pijbes uitluidt.

Wim PijbesBeeld anp

Top

Sinds dinsdag staat er op het YouTube-kanaal van sketchmakers Joardy Film een video die met elk frame alleen maar beter wordt. De video heet Huilon en behelst niet meer dan een jonge man in een bewonderingswaardig afzichtelijk trainingspak en met een gouden, zeshoekige bril die, als parodie op een voxpop, antwoord geeft op de volgene, off camera gestelde vraag: 'Waar moet u nou echt van huilen?'

Het antwoord is bijna drie minuten lang en begint met 'Ehm... zielige hondenfilmpies. Mensen die elkaar na een heel leven weer terug zien. Moorden die toch nog worden opgelost, rust bij die familietjes' en gaat via 'dat je gewoon wakker schrikt in een verlaten pand en je helemaal niet weet waar je bent en je geen schoenen aanhebt' tot 'onbewuste achterhoofden' en verder, veel verder.

Het gaat maar door. De jongen dreunt de voorbeelden achter elkaar op, achteloos; alsof ze ter plekke tot hem komen. Dat is natuurlijk niet zo. Deze sketch is - net als de handvol andere die Joardy Film tot nu toe maakte - waarschijnlijk tot in de puntjes voorbereid. Hier zit een creatief (en ook een beetje ziek) brein achter. Wie precies is onduidelijk, maar platenlabel Top Notch is al een samenwerking met ze aangegaan. Er komen meer filmpjes aan. Maar bekijk eerst deze even.

Door: Julien Althuisius

Flop

De dag nadat bekend was geworden dat Wim Pijbes vertrekt als directeur van het Rijksmuseum, opende Het Parool met een stuk waarin zijn bezwaren tegen Amsterdam breed werden uitgemeten. Dat was weer eens wat anders.

De krant had de interviews geselecteerd waarin Pijbes van leer trok tegen Amsterdam. 'Directeur Rijks zal deze stad niet missen', was de kop. In het artikel werd heimelijk ook het omgekeerde beweerd.

Ondankbare man, die Pijbes. Een Rotterdammer, dus dan weet je het wel. Hij mocht hier ons mooie museum oplappen, maar enige dankbaarheid, ho maar. Fijntjes werd aangestipt dat hij zich na gedane arbeid in zijn 'keurige Rotterdamse middenklassewijk Overschie' meldde - alleen dat al.

Met wát Pijbes zei in die oude interviews, was overigens niet veel mis: 'Toeristen zijn meestal beleefder dan Amsterdammers.' Ook zijn analyses van 'overgedesignde restaurants' met belachelijk dure wijn, de 'Middeleeuwse manier' waarop het huisvuil wordt aangeboden (vuilniszakken!) en de toestanden in de prostitutie, zijn uiterst leerzaam.

En dan ook nog even president Obama laten poseren voor De nachtwacht. Als hij geen Rotterdammer was, zou Pijbes alsnog tot Amsterdammer van het Jaar moeten worden gekroond.

Door: Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden