Huilie

Het leek even zelfs een echte kwestie te worden: Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, weigert Pownews te woord te staan. Vorige week waren de publieke pestkoppen een persbijeenkomst - iets met kentekenplaten en fraude - niet binnengekomen.

De journalistiek zou er vast op vooruitgaan wanneer journalisten eens wat minder naar persconferenties zouden wíllen. Maar Pownews, het bijtertje onder de waakhonden, kroop maar wat graag op schoot bij de burgemeester. Huilie huilie, want nu konden ze hun item over kentekenplaten niet maken. Grote woorden ook van journalistenbond NVJ: persbreidel! 'Grondwet', 'internationale verdragen'.

Vrijdag gaf Jorritsma uitleg in Nieuwsuur. Er was maandag geen persconferentie, maar een bijeenkomst waar een convenant werd ondertekend, en waar wat pers voor was uitgenodigd. Niets aan de hand: op je eigen feestje mag je vragen en weigeren wie je wilt. Op 'echte' persconferenties is Pownews welkom, maar Jorritsma zal de omroep niet te woord staan. 'Ik vind ze respectloos.'

Kan. Mag. Tot de persvrijheid hoort ook het recht te zwijgen.

Elders lukt het maar weinigen greep te krijgen op het grillige Pownews. Journalist Frénk van der Linden verweet ooit in DWDD Rutger Castricum een 'fatsoenskloof'. Ironisch genoeg kreeg Van der Linden vrijdag in het steeds soepeler gepresenteerde mediaprogramma De kunst van het maken hetzelfde verwijt. Priester Antoine Bodar vond dat de journalist eerder die week in DWDD 'de grenzen van het fatsoen' had bereikt in zijn behandeling van podcastpriester Roderick Vonhögen en diens celibaat ('Hoe is het eigenlijk om het zo lang niet te doen?'). 'Oprechte interesse' noemde Frénk dat in DKVHM.

Ook in Pownews zelf kantelden vrijdag de rollen. Geen woord over het kwestietje met Jorritsma, maar een 'exclusief interview' met een van de geweldplegers van Eindhoven - een paar mediastormpjes geleden, ergens tussen de bultrug Johanna en bankier Sjoerd van Keulen.

Waar de gedreven en talentvolle straatreporter Danny Ghosen de daders afgelopen tijd hinderlijk had achtervolgd (en een capuchon van het hoofd had getrokken), was hij nu een en al oor voor het huiliehuilieverhaal van Brett, een van de hoofdverdachten. Ghosen transformeerde in een Andries Knevel, alle tegenkracht leek verlamd.

Uit Een van de acht, 2013: 'Pas als je het filmpje terugziet, begin je te denken: shit, wat heb ik gedaan. En dan komen de tranen.' En: 'Ik begin te beseffen dat ik een toekomst nodig heb. Op deze manier is er geen toekomst voor mij in de maatschappij.' En: 'Ik denk dat je nu wel ziet dat ik er enorm veel spijt van heb. Dit had nooit mogen gebeuren. Ik slaap er zelfs slecht van.'

Wat iedereen ook met grote stelligheid beweert over Powned of Pownews: het is nooit alléén maar waar. De jongste publieke omroep is een veelkoppig monster. De ene keer toont het zijn treiterende wolfskop, de andere keer zijn schaapskleren, of zelfs zijn journalistieke staart. Soms heeft het enkel de lolbroek aan, in items die onmiskenbaar lachwekkend, maar vaak ook oerflauw of stomvervelend zijn.

Vrijdag toonde Pownews ineens een mediamonstertje dat het zelf gebaard had in al zijn naaktheid aan het volk. Het had een gezicht, met menselijke trekjes. Geen idee wat er voorafging in de kraamkamer, maar de verwarde ouders kampten duidelijk nog met de persweeën.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden