Huilende Pistorius beschrijft moment waarop hij Steenkamp doodschoot

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is vandaag in de rechtszaal in tranen uitgebarsten. Hij stond, zonder zijn protheses aan zijn benen, voor het model van de deur waar hij vorig jaar doorheen heeft geschoten, en beschreef het moment waarop hij besefte dat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp had gedood. De rechter besloot de zitting tot woensdag te verdagen.

Sacha Kester
Een van de beste vriendinnen van Reeva Steenkamp, Guna Myers, luistert naar de getuigenis van Pistorius. Beeld getty
Een van de beste vriendinnen van Reeva Steenkamp, Guna Myers, luistert naar de getuigenis van Pistorius.Beeld getty

De gehandicapte atleet Pistorius, die internationaal bekend staat als de Blade Runner, zei dat hij midden in de nacht een ventilator wilde pakken, toen hij op de gang plotseling een toiletraampje hoorde bewegen. Hij was ervan overtuigd dat een inbreker probeerde om binnen te komen en ging terug naar de donkere slaapkamer om zijn pistool onder zijn bed vandaan te pakken. Hij zou tegen Steenkamp hebben gefluisterd dat ze de politie moest bellen, en ging gewapend, maar zonder zijn protheses, de gang weer op.

'Ze ademde niet meer'
Toen Pistorius merkte dat het raampje inderdaad was geopend, begon hij te schreeuwen dat Steenkamp, van wie hij dacht dat ze nog in de slaapkamer was, op de grond moest gaan liggen. Hij hoorde geluiden in het toilet en schoot naar eigen zeggen 'in een opwelling' vier keer op de deur. Toen hij daarna een gat in de deur sloeg, ontdekte hij wat hij had gedaan.

'Ik zag de sleutel, draaide die om en sloeg de deur open', zei hij in tranen. 'En ik zat bij Reeva en ik huilde, en, ik weet niet hoe lang, ik weet niet hoe lang ik daar zat... Ze ademde niet meer.'

Het is niet de eerste keer dat Pistorius in de rechtbank in tranen uitbarstte: gisteren, toen hij voor het eerst een getuigenis aflegde, excuseerde hij zich huilend tegenover de familie van Steenkamp.

Volgens de aanklagers dacht Pistorius helemaal niet dat hij met een inbreker van doen had, maar heeft hij zijn vriendin vermoord nadat ze ruzie hadden gekregen. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij zes tot vijftien jaar cel krijgen.

June Steenkamp, de moeder van Reeva, luistert naar de getuigenis van Pistorius. Beeld ap
June Steenkamp, de moeder van Reeva, luistert naar de getuigenis van Pistorius.Beeld ap
De oom en tante van Pistorius in de rechtszaal. Beeld getty
De oom en tante van Pistorius in de rechtszaal.Beeld getty
Pistorius verlaat de rechtbank. Beeld photo_news
Pistorius verlaat de rechtbank.Beeld photo_news

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden