Huilbaby kreeg wellicht heroïne

Er is een baby doodgegaan in Wormerveer en geen buurtgenoot herinnert zich haar naam. 'Ik zie nog zo dat gezichtje voor me', zegt de ene buurtgenoot....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

De Delistraat in de Indische Buurt zou sensationele verhalen kunnen vertellen over het gezin dat daar tot begin dit jaar woonde. Over de nachtelijke escapades van vader en moeder. Over het kabaal dat bezoekende junkies veroorzaakten. Over het trieste lot van de baby. ' Altijd zag je dat jongetje met die baby zeulen.'

Eind juli vorig jaar, de hele Delistraat zat voor de deur , reed een ambulance voor. Even later verdween daarin het levenloze lichaampje van het 18 maanden oude meisje.

Toxicologisch onderzoek heeft uitgewezen dat ze meermalen drugs kreeg toegediend. De politie, die dat maandag bekend maakte, acht haar verslaafde moeder daarvoor verantwoordelijk. Ze is begin dit jaar in hechtenis genomen. Maar de rechtszaak tegen haar wacht nog op een psychiatrisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Volgens het Openbaar Ministerie in Haarlem duurt dat nog een paar maanden. De vader gaat volgens justitie vrijuit.

Een 14-jarige zoon en een 16-jarige dochter uit haar vorige huwelijk zijn inmiddels ondergebracht bij familie in Wormer. Ook bij hen zijn sporen van drugsgebruik aangetroffen. Volgens een woordvoerster van het OM gaat het ze relatief goed.

In afwachting van de rechtszaak doet zij geen uitspraken over welke drugs de kinderen kregen toegediend en hoe dat bij het jongste dochtertje gegaan kan zijn. De buurtbewoners herinneren haar als een uitgesproken huilbaby. Volgens de Jellinek Kliniek in Amsterdam kan heroïne gebruikt zijn om haar te kalmeren.

Jeugdzorg werd anderhalf jaar geleden gealarmeerd door het ziekenhuis waar de jongste dochter is geboren. Daarop werden alledrie de kinderen onder toezicht gesteld van de Raad voor Kinderbescherming. Voor de oudste twee was die maatregel al eerder genomen vanwege de verslaving van hun moeder, maar die werd in 1997 beëindigd nadat ze die te boven leek.

Op de vraag of Bureau Jeugdzorg in de afgelopen maanden nooit reden heeft gezien om de kinderen uit huis te plaatsen, wil voorlichtster Anita van Ewijk niet antwoorden. 'Dat is niet in het belang van de privacy van alle betrokkenen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden