Huibregtsen zag af van ministerschap

Als gevolg van ruzie over de selectie van ministerskandidaten is oud-McKinsey-voorzitter Wouter Huibregtsen uiteindelijk geen minister geworden voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF)....

Van onze verslaggever

Dit blijkt uit uitlatingen van Huibregtsen in het Financieel Dagblad van afgelopen zaterdag. Huibregtsen werd na de verkiezingen door partijleider Mat Herben gevraagd kandidaten te zoeken voor het kabinet en daarin ook zelf zitting te nemen. Huibregtsen stemde toe op voorwaarde dat de kandidaten in een vroeg stadium betrokken zouden worden bij het regeerakkoord.

Herben ging akkoord en Huibregtsen begon zijn werkzaamheden. Hij wist Eduard Bomhoff te strikken voor Volksgezondheid. De bemoeienis van Huibregtsen werd echter niet gepikt door vice-fractievoorzitter Hoogendijk, die zelf ook aan het werven was. Hoogendijk gaf Huibregtsen vorige maand te verstaan dat zijn medewerking niet langer op prijs werd gesteld. Hoogendijk: 'Hij was zichzelf een te grote rol gaan toeschrijven. Hij pushte te veel. Dat begon me te ergeren.'

Hoogendijk maakte eerder al duidelijk dat hij en Herben niet veel op hadden met de kandidaten die hen vanuit diverse kanten werden aangeboden. Ook ex-bestuurslid Tjeerd Sleeswijk Visser en de partijoprichters Albert de Booij en Peter Langendam droegen namen aan.

Daar waren Hoogendijk en Herben niet blij mee. Zij besloten te wachten tot duidelijk was welke posten de LPF zou krijgen en dan pas zelf te zoeken. Dit maakte in de laatste week van de formatie grote haast noodzakelijk, omdat premier Balkenende zo snel mogelijk zijn ploeg bijeen wilde hebben. Enkele LPF-ministers werden pas een paar dagen voor hun beëdiging door de partij benaderd.

Dat het zoeken van ministers bij de LPF niet vlekkeloos verliep, bleek al uit het vertrek van Albert de Booij uit de selectiecommissie. Daarin zaten behalve Hoogendijk de Kamerleden Palm, Wijnschenk en De Graaf. De partij-oprichter en directeur van de Speakers Academy beklaagde zich bij zijn vertrek over het niveau van de sollicitatiegesprekken.

'In het kort komt het erop neer dat ik mij geneer hoe er over mensen wordt gesproken en beslist', schreef De Booij in een uitgelekte brief aan zijn partijgenoten. 'Er is sprake van een niveau waarop ik niet kan functioneren.' In een toelichting hierop zei hij dat de gesprekken een kant uitgingen die hem niet beviel. 'De fractieleden hadden zich niet goed voorbereid. Dat is mijn stijl niet en toen heb ik gezegd: als jullie het zo willen, ga je gang. Het is jullie feestje.'

Na het vertrek van De Booij en Huibregtsen kreeg de LPF-fractie helemaal alleen voor het zeggen wie er naar het kabinet konden. Hoogendijk schoof zijn buurman Herman Heinsbroek naar voren voor Economische Zaken. Deze week volgde zijn kennis en plaatsgenoot Fiona de Vilder voor Emancipatie en Gezinszaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden