Huib Broos (1941-2011)

Pas geleden was hij nog te zien in een eindexamenfilm van de Filmacademie, en twee jaar terug speelde hij mee in een theaterproductie op Oerol. Het zijn zijn laatste optredens als acteur geweest, zondag is Huib Broos in zijn woonplaats Amsterdam na een kortstondige ziekte op 70-jarig leeftijd overleden.


Onlosmakelijk zal Broos' naam in één adem genoemd worden met The Family, het befaamde theaterproject waarmee Lodewijk de Boer in de jaren zeventig naam maakte. In dat ruige en rauwe familiefeuilleton dat het keurige theater in Nederland destijds op zijn kop zette, speelde hij de rol van Doc, zijn tegenspelers waren Gees Linnebank en Martine Crefcoeur.


Broos was een acteur die van nature alom aanwezig was, groot en bars kon hij spelen, maar hij wendde zijn talent ook aan om juist een ingehouden vorm van acteren te laten zien. Zo was hij op latere leeftijd erg mooi als de dichter Achterberg in een toneelstuk van Manuel van Lochum over diens tragische leven. Naast The Family had Broos ook veel succes met de theaterversie van Yvonne Keuls' roman Jan Rap en zijn maat. Het werd gespeeld door De Theaterunie, de opvolger van het beroemde gezelschap Studio dat domicilie had in De Brakke Grond waar Broos zijn beste rollen speelde.


Huib Broos, geboren in Soerabaja, Indonesië, deed in 1963 eindexamen aan de Toneelschool in Amsterdam. Meteen daarna kwam hij terecht bij de Nederlandse Comedie; daarop volgden engagementen bij onder meer het Nieuw Rotterdams Toneel en het Amsterdams Toneel. Tot de memorabele stukken waarin hij te zien was, behoort ook Deuren van Bernlef, dat handelde over het gevangeniswezen en waarin hij samen speelde met Henny Orri. In zijn latere carrière was hij in diverse vrije producties te zien, zoals in De kip die over de soep vloog, een theaterbewerking van de destijds populaire roman van Frans Pointl; daarin speelde hij samen met Nelly Frijda.


In een aantal Nederlandse speelfilms vervulde hij opmerkelijke rollen, uiteraard in de verfilming van The Family, maar ook in Keetje Tippel en Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven, en later in De Lift van Dick Maas.


Terwijl zondag tijdens het Gala van het Nederlandse theater op stijlvolle wijze een aantal overleden acteurs werden herdacht, verloor het Nederlandse theater diezelfde dag met het overlijden van Huib Broos opnieuw een markant acteur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden