Hugo de Jonge blijft de man van 2,1 miljard

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp

Goedemiddag. Hugo de Jonge wil geen euro opgeven van de 2,1 miljard extra die is uitgetrokken voor verpleeghuizen, hoe 'raar' die beslissing ook tot stand is gekomen.

Verder zet Nederland vandaag een belangrijke stap om het referendum weer af te schaffen. En: VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff krijgt vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen een uur exclusieve zendtijd bij College Tour. Dagkoersen was vandaag bij de opnames.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld Volkskrant

2,1 MILJARD VOOR VERPLEEGHUIZEN
En geen euro minder

Geen minister in Rutte III die zo monter en uitgeslapen oogt als Hugo de Jonge. Het lijkt iedere dag weer alsof de CDA'er net is teruggekomen van een lange strandvakantie. Helemaal vreemd is dat niet. Anders dan zijn voorganger Martin van Rijn hoeft de minister van Volksgezondheid (VWS) geen striemende bezuinigen door te voeren op de verpleeghuizen. Zijn grootste probleem wordt om al het extra geld - 2,1 miljard - kwijt te kunnen. Tienduizenden extra verpleeghuismedewerkers moeten aan het werk, terwijl er nu al krapte op de arbeidsmarkt is.

De wonderlijke wijze waarop de 2,1 miljard in de schoot van de CDA'er is gevallen, kunt u hier nog eens lezen. Het zal voor altijd een merkwaardig incident blijven, want De Jonge komt snel met een wet voor 'een noodremprocedure', zodat de Tweede Kamer niet nog een keer per ongeluk de beslissing over miljarden uit handen geeft.

Inmiddels is wel duidelijk dat de nieuwe minister geen cent wil opgeven van de 2,1 miljard, ook al noemde een CDA'er die investering eerder nog 'bizar'. De Raad voor de Volksgezondheid oordeelde eveneens dat er beter extra geld naar de thuiszorg kan, in plaats van alleen maar naar de verpleeghuizen.

Komt niks van in, maakte De Jonge vandaag duidelijk in de Tweede Kamer. Die 2,1 miljard gaat tot de laatste euro op aan verpleeghuizen. Er komen weliswaar nieuwe berekeningen, maar de minister gelooft niets van voorspellingen dat die lager uitvallen. Een verschuiving van een deel van de 2,1 miljard naar de thuiszorg is al helemaal onmogelijk. 'Zo werken de begrotingsregels niet', waarschuwde de minister.

Het was overtuigend. Alle coalitiepartijen vinden het nu een voortreffelijk idee om zoveel extra te spenderen, ook al overtreft het bedrag zelfs de wildste verkiezingsbeloften van VVD (1,9 miljard), CDA (600 miljoen), ChristenUnie (500 miljoen) en D66 (300 miljoen).

Of de investering ook verstandig beleid is, moet nog blijken. Zeker is dat het ministerschap van De Jonge er een stuk makkelijker op wordt. 'Laten we er een taartje op eten,' zei de man van 2,1 miljard donderdag opgewekt.

Hugo de Jonge gaat 2,1 miljard uitgeven Beeld Aurélie Geurts

DEBAT VAN DE DAG
Streep door het referendum

'Een zwarte dag voor onze democratie', oordeelt Ronald van Raak van de SP. Op dit moment debatteert de Tweede Kamer met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over het afschaffen van het raadgevend referendum. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil zo snel mogelijk van het referendum af. De partijen gruwelden van het Oekraïnereferendum in 2016, dat volledig werd overheerst door eurosceptici als Thierry Baudet en Jan Roos.

VVD, CDA en ChristenUnie waren altijd al tegen. D66 stemde weliswaar in 2013 in met de referendumwet, maar kwam in 2016 van een koude kermis thuis. Zelfs Brexiteer Nigel Farage kwam in Nederland campagnevoeren tegen het Oekraïneverdrag. Het pro-Europese D66 kreeg er de rillingen van. Ook de hoogopgeleide kiezers vonden het maar niks, blijkt uit onderzoek van het SCP. De steun voor referenda onder hoogopgeleide Nederlanders kelderde na april 2016.

Onder de rest van de bevolking blijft de roep om directe inspraak onverminderd hoog. Die stem wordt vanmiddag verwoord door vrijwel de voltallige oppositie. Het is een gotspe, zullen de oppositiepartijen zeggen, dat het kabinet de burgers een democratisch recht ontneemt. En dat Ollongren ook nog de mogelijkheid op een referendum over het referendum dwarsboomt.

Ollongren doet wat de DDR ook deed Beeld ANP

OPNAME VAN DE DAG
Klaas Dijkhoff schuift aan bij College Tour

Mark Rutte mocht bij de vorige verkiezingen al drie uur lang aanschuiven bij Zomergasten; dit keer krijgt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff een klein uur de ruimte bij College Tour. De uitzending met de getapte VVD'er wordt 18 februari uitgezonden, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Rutte bepaalde met zijn 'pleur op'-show meteen de toon van de campagne, maar daar zal Dijkhoff niet in slagen, meent Remco Meijer na het bijwonen van de opnames vandaag in Het Paard in Den Haag. De VVD'er had dan ook de pech dat hij het eerste half uur van de twee uur durende opnames vooral over de datjsa-affaire van Halbe Zijlstra moest praten. 'Zijlstra had dit probleem moeten melden in het gesprek met formateur Rutte,' zei Dijkhoff tegen Twan Huys. 'En het was verstandig geweest als er meteen een brief naar de Kamer was gegaan toen Rutte twee weken geleden alsnog werd geïnformeerd.' Uitzending zondag 21.05 uur op NPO2.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.


Dijkhoff met de inmiddels uitgedunde VVD-top. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.