Hugo Claus

Toen Cees Nooteboom dertig jaar geleden een marathongesprek voerde van twee dagen met zijn Vlaamse vriend Hugo Claus (1929-2008), reisden ze onder meer naar Aalbeke (waar hij op kostschool bij de nonnen was gegaan) en naar Kortrijk (waar hij daarna opgroeide). In de grote roman Het verdriet van België (1983) heten die plaatsen Haarbeke en Walle, en Hugo Claus is dan Louis Seynaeve, de jongen die schrijver zal worden.


Maar hij is het tegelijkertijd níet, want die roman is een verbeeld universum, de plaatsen zijn gemythologiseerd, en Seynaeve staat niet in de burgerlijke stand ingeschreven. En of het waar is dat Claus al op zijn vierde zijn eerste communie deed, weet niemand. Tegen Nooteboom zei hij van wel: 'Een van de voornaamste voorwaarden om je eerste communie te doen is dat je het verschil kent tussen goed en kwaad. Toen was ik vier. Sindsdien is dat een beetje door elkaar gelopen.'


De grote schrijver en charmante fantast wordt door uitgeverij De Bezige Bij vijf jaar na zijn dood geëerd met een aantal boekuitgaven en evenementen. In januari verschijnt de 35ste druk van zijn magnum opus Het verdriet van België, de 'Great Belgian Novel' (The Times), over Louis Seynaeve in de jaren dertig en veertig. Daarnaast verschijnt de handleiding Kleine Encyclopedie van Het Verdriet, waarin een groot aantal auteurs tal van facetten van dit rijke boek belicht: Cees Nooteboom, maar ook A.F.Th. van der Heijden, Jan Cremer, Maarten 't Hart en Peter Buwalda. Voorts maakte weduwe Veerle Claus een keuze uit de liefdesgedichten van haar echtgenoot: Je buik van pimpelmees.


In maart volgen dan ook nog twee boeken over de maestro, een persoonlijke hommage van filmregisseur Marc Didden, en een studie over Hugo Claus en de politiek, De plicht van de dichter, onder redactie van letterendocent Kevin Abdillis en anderen.


Tussen 13 en 24 februari is in de schouwburg het programma Saint Amour te zien, met optredens van schrijvers als Erwin Mortier, Leonard Nolens en Maartje Wortel die zich lieten inspireren door Claus. Op Claus' vijfde sterfdag, 19 maart, zal in de Bourla-schouwburg in Antwerpen de tweede Hugo Claus-lezing worden gehouden (Gerrit Komrij sprak in 2010 de eerste uit). Door wie is nog geheim.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.