Hugo Chávez trakteert het volk op kinderbijslag

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft deze week een nieuw sociaal programma gelanceerd, dat voorziet in maandelijks 75 euro per kind voor arme gezinnen. Al dertien jaar lang houdt de links-populistische leider zijn populariteit hoog met dergelijke 'missies'.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - De van kanker herstellende Chávez, die op zoek gaat naar herverkiezing in oktober 2012, zegt dat programma's zoals 'La Gran Misión Hijos de Venezuela' (De Grote Missie Kinderen van Venezuela) het 'tastbare profijt' van zijn socialistische regering aantonen. Maar critici beweren dat het een populistische maatregel is, waarmee Chávez enkel stemmen wil trekken.

'Kinderen zijn niet het probleem. Zij zijn een zegen. Het probleem is de armoede, een erfenis van het kapitalisme', zei het staatshoofd bij een door alle nationale tv-stations verplicht uitgezonden bezoek aan de grootste kraamkliniek van Venezuela's hoofdstad Caracas. 'Ieder van jullie is als de Maagd Maria en elk kind is als een herboren Jezus. Maria was heel arm. Jozef had niet eens minimumloon.'

Gezinnen met lage inkomens zullen in het kader van Chávez' nieuwe missie 430 bolívar (ruim 75 euro) per maand ontvangen voor ieder kind onder de 17 jaar, tot een maximum van drie kinderen.

Tientallen zwangere vrouwen luisterden in de kliniek naar de speech van de president. Veel van hen dankten hem, terwijl anderen om meer hulp vroegen om een huis te kopen, zieke familieleden te verzorgen of om eindelijk de gammele noodwoningen te kunnen verlaten die de regering bouwde na desastreuze overstromingen in 2010.

'Het is een beschermingssysteem voor de minstbedeelden. Mijn tegenstanders zijn alweer aan het stoken. Ik zou op onverantwoordelijke wijze zwangerschappen aanmoedigen. Wat een onzin!' voegde hij eraan toe.

Chávez heeft de laatste tijd zijn missies uitgebreid tot een brede waaier: van gratis medische verzorging en een groot volkshuisvestingsplan tot de gesubsidieerde verkoop van levensmiddelen en huishoudelijke apparatuur. De president heeft met het oog op de cruciale verkiezingen van volgend jaar deze week de missie 'En Amor Mayor' (In Oudere Liefde) aangekondigd. Dit programma geeft alle bejaarden recht op pensioen, ook al hebben ze nooit premies betaald.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden