Nieuws

‘Huawei beheert nog steeds de kern van het mobiele netwerk van KPN’

Huawei doet nog steeds het beheer van apparatuur in de kern van het mobiele netwerk van KPN. Ook hebben medewerkers van Huawei ‘beheerdersrechten’ op het netwerk van KPN. Dat zeggen verschillende KPN-bronnen in reactie op de onthulling afgelopen zaterdag in de Volkskrant.

Huib Modderkolk en Natalie Righton
Premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan Huawei in het Chinese Shenzhen in 2020 Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan Huawei in het Chinese Shenzhen in 2020Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Uit een geheime risico-analyse uit 2010 bleek dat het Chinese technologiebedrijf Huawei in het verleden ongeautoriseerde en ongecontroleerde toegang had tot de kern van het mobiele netwerk. Huawei-medewerkers konden alle gesprekken meeluisteren, zelfs die van toenmalig premier Balkenende.

KPN zei in een reactie dat er een verbeterplan was opgesteld en uitgevoerd. Ook zei het bedrijf dat niet was overgegaan op het uitbesteden van het beheer van de apparatuur in het hart van het netwerk. ‘KPN doet – tot op de dag van vandaag – dit onderhoud zelf, met ondersteuning van deskundigen van meerdere partijen.’

Maar diverse KPN-bronnen weerspreken dit. ‘Het beheer van het mobiele 4G-netwerk is uitbesteed aan Huawei’, zegt een van hen. Een ander: ‘Huawei-medewerkers hebben beheerdersrechten op het netwerk van KPN.’ Nog een ander: ‘Het mobiele netwerk is nog steeds uitbesteed.’

Apparatuur

Huawei is nog steeds een belangrijke leverancier voor KPN. De apparatuur in het hart van het mobiele netwerk is van het Chinese bedrijf en ook de nieuwe slimmere 5G-radio-antennes zijn van Huawei. Dat betekent dat het mobiele netwerk van KPN nu vrijwel geheel draait op apparatuur van het Chinese bedrijf.

Dat is op zich niet verwonderlijk: Huawei levert goede en goedkope apparatuur. Maar daaraan zijn risico’s verbonden. De werking van die apparatuur is complex en moeilijk te doorgronden. In de afgelopen jaren zijn er allerlei voorstellen binnen KPN gedaan om de risico’s te beperken, zeggen bronnen. Zo is geprobeerd om meer beheer naar KPN toe te halen, maar dat bleek niet mogelijk.

‘Huawei-apparatuur werkt zo dat een deel van het beheer altijd bij Huawei moet zijn’, zegt een bron. Daarnaast zijn er andere voorstellen geweest. Bijvoorbeeld door codes te analyseren, overzichten van de exacte werking van de apparatuur bij te houden, striktere monitoring te doen en uitgebreide logbestanden van wie wat doet te maken. Die voorstellen zijn vanwege de hoge kosten niet allemaal uitgevoerd. Een bron: ‘Het werd dan zo duur dat je net zo goed Europese apparatuur kon kopen.’ Een woordvoerder van KPN bleef bij de eerdere reactie van het bedrijf.

Kwetsbaar

‘Eerst Telfort, nu KPN. De vrees voor afluisterpraktijken van Huawei blijkt opnieuw gegrond’, reageert het D66-Kamerlid Lisa van Ginneken. Ze vraagt zich af hoe kwetsbaar ‘onze vitale infrastructuur is voor buitenlandse beïnvloeding’ en waarom de affaire pas nu naar buiten komt. De D66’er roept de demissionair CDA-staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, die Telecom in haar portefeuille heeft, daarom naar de Kamer. Ook VVD, CDA en SP willen uitleg.

De VVD sluit zich daarbij aan. ‘Dit laat zien hoe kwetsbaar Nederland is voor buitenlandse invloeden. Onze netwerken moeten beschermd worden tegen kwade bedoelingen van buitenlandse mogendheden’, zegt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski. ‘Daarom wil ik van de staatsecretaris weten welke maatregelen er zijn genomen en of de veiligheid van ons 5G-netwerk voldoende beschermd is. We moeten niet naïef zijn en eisen stellen aan buitenlandse diensten die in onze telefoonnetwerken zitten, zodat er geen belangrijke informatie naar het buitenland gaat.’

Ook het CDA wil dinsdag tijdens het Vragenuur graag uitleg van de eigen staatssecretaris over de kwestie. De ‘berichtgeving roept vragen op’, twitterde het nieuwe CDA-Kamerlid Inge van Dijk. ‘Wordt vervolgd.’ De SP wil weten hoe het zo ver heeft kunnen komen. ‘Hier moet absoluut opheldering over komen’, zegt het SP-Kamerlid Michiel van Nispen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden