nieuws

Huawei: als we geen zaken mogen doen met Google maken we ons eigen besturingssysteem wel

Huawei presenteerde vrijdag een eigen besturingssysteem voor zijn smartphones, als mogelijke vervanging van Android van Google. Door handelsrestricties van de Verenigde Staten mag Google geen zaken doen met het Chinese merk, waardoor die zonder besturingssysteem komt te zitten.

Niels Waarlo
Journalisten tijdens de presentatie van het nieuwe Huawei-besturingssysteem HarmonyOS.    Beeld AFP
Journalisten tijdens de presentatie van het nieuwe Huawei-besturingssysteem HarmonyOS.Beeld AFP

Als HarmonyOS, zoals het nieuwe systeem heet, inderdaad goed werkt, is dit een mogelijke stap naar verdere onafhankelijkheid van de Chinese telecomsector. De afgelopen jaren maakten Chinese telefoonmerken grote kwaliteitssprongen en gaan Huawei-telefoons vaker over de toonbank dan iPhones. Ook op andere gebieden, waaronder netwerktechnologie (5G) en kunstmatige intelligentie, doet de Chinese techindustrie inmiddels mee met de wereldtop.

Wat is een besturingssysteem?

Letterlijk het systeem waarmee de gebruikers hun apparaten besturen. Het zorgt ervoor dat je knoppen op het scherm ziet en dat de telefoons de juiste acties uitvoert als je op zo’n knop drukt – bellen, het opstarten van een app, een foto maken. De meeste telefoons gebruiken hiervoor Android van Google. Apple gebruikt op zijn iPhones een eigen systeem: iOS. HarmonyOS - of HongmengOS in China - zou zich bij dit rijtje kunnen voegen.

De regering-Trump verbood Amerikaanse leveranciers in mei om zaken te doen met Huawei, naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen. Google mocht nog 90 dagen samenwerken met Huawei – een termijn die over een kleine twee weken verloopt. De Amerikanen verdenken het Chinese telecombedrijf ervan staatsspionage mogelijk te maken via zijn apparatuur.

Dat Huawei hiernaast een pion is in de handelsoorlog tussen de VS en China, werd duidelijk tijdens de G20 van afgelopen juni. Toen beloofde Trump de ban op Huawei op te heffen, zei de Chinese president Xi Jingping meer landbouwproducten uit de VS te zullen inslaan.

Nu de handelsoorlog opnieuw is opgelaaid, lijkt Trumps belofte hoogst onzeker. Bedrijven zouden binnenkort licenties krijgen om toch zaken te mogen doen met Huawei, maar Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat beslissingen hierover zijn uitgesteld. Hierdoor dreigt Huawei zijn toegang tot Android zeer binnenkort te verliezen.

‘Hoeawaai’, gonst het overal, nu er zoveel is te doen over de Chinese telecomgigant Huawei. Dat is Chinees voor Nederlanders misschien, maar voor Chinezen is dat absoluut onherkenbaar. Hoe je het wél uitspreekt, lees je hier.

Eigen ecosysteem

Huawei is ook met een eigen besturingssysteem niet uit de problemen, met name omdat het nog altijd chips nodig heeft van bedrijven die onder de Amerikaanse ban vallen. Het hoopt dan ook dat de restricties alsnog worden opgeheven. In dat geval zal Huawei Android blijven gebruiken op zijn telefoons. Zo niet, dan kan het concern volgens topman Richard Yu HarmonyOS ‘elk moment activeren’.

In elk geval gaat Huawei HarmonyOS gebruiken voor andere apparaten. Het wil – net als onder meer Google en Apple – een eigen ‘ecosysteem’ opzetten, waardoor verschillende apparaten soepel met elkaar kunnen communiceren. Zo kun je via de telefoon of smart horloge andere apparaten besturen, bijvoorbeeld lampen of muziekspeakers.

Huawei is de kroonjuweel van Shenzhen, hét elektronicacentrum van China. Nergens gaat de innovatie zo snel als in de delta van de Parelrivier. Vandaag een idee, morgen een start-up, overmorgen de wereld. Zo kon een slaperige vissersregio uitgroeien tot de grootste concurrent van Silicon Valley.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden