Update

'HP/de Tijd schond privacy Mariko Peters niet'

HP/De Tijd heeft de privacy van GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters niet geschaad. Maar het blad heeft ook niet onomstotelijk bewezen dat Peters en haar partner zich schuldig hebben gemaakt aan kinderontvoering. Beide partijen hebben dus een beetje gelijk, zegt de Raad voor de Journalistiek in een uitspraak over de zaak-Peters.

Mariko Peters Beeld anp

De uitspraak is vandaag naar de betrokkenen gestuurd en wordt aanstaande maandag op de site van de raad gepubliceerd. Hoofdredacteur Frank Poorthuis van HP/De Tijd onthulde de uitspraak vandaag al op de site van het opinietijdschrift.

'We zijn een beetje verbijsterd, een beetje geven we de Raad gelijk en erg blij zijn we dat wij op belangrijke punten in het gelijk zijn gesteld', schrijft Poorthuis.

Dubbele pet
Het weekblad publiceerde in augustus een verhaal over het Kamerlid. Zij zou in het verleden onder meer met een dubbele pet op hebben gehandeld toen ze als diplomaat op de Nederlandse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul werkte. Onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken pleitte haar grotendeels vrij.

In de publicatie stond ook dat Peters betrokken zou zijn geweest bij de 'ontvoering' van de drie minderjarige kinderen van haar huidige partner.

Ongelooflijk
Poorthuis: 'De raad vindt dat wij niet onomstotelijk hebben bewezen dat Tweede Kamerlid Mariko Peters en haar man Robert Kluijver zich schuldig hebben gemaakt aan kinderontvoering. Dat is, ik zeg het maar simpel, ongelooflijk.' Poorthuis linkt vervolgens naar een een mail van het ministerie van justitie, volgens hem 'aan de ex van de heer Kluijver, toen die zijn kinderen niet terugbracht na een vakantie in Nederland.' 'Dat was de basis van verder onderzoek dat wij hebben gedaan bij andere juristen en nog eens het ministerie. Ik zou zeggen: lees die en vraag u af wat u zelf geschreven zou hebben.'

De raad vindt verder dat HP/de Tijd de partner van Peters ook had moeten spreken over de kwestie. Het blad geeft dat toe. 'Ons verweer was dat we feitelijk alleen Mariko Peters op de korrel hadden. (...) Bij nader inzien ga ik de raad gelijk geven. Ja, het was wijzer geweest als we Kluijver ook hadden gesproken, ook al stond die achter de computer toen Mariko Peters haar minieme weerwoord optikte.'

De raad stelt wel dat HP/De Tijd voldoende aannemelijk heeft gemaakt, 'dat op zich met publicatie een algemeen maatschappelijk belang is gediend'.

Mariko Peters constateert in een reactie aan het ANP vanavond dat haar klacht gegrond is verklaard. 'HP/De Tijd had de beschuldigingen over kindontvoering nooit zo mogen doen. De Raad concludeert dat HP/DeTijd onzorgvuldig te werk is gegaan door zich eenzijdig te baseren op een rancuneuze bron', aldus Peters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden