HP/De Tijd kiest voor Poorthuis

Weekblad HP/De Tijd vervolgt de strijd in een krimpende markt met een 'journalistieke zwaargewicht', zoals de redactie de nieuwe hoofdredacteur Frank Poorthuis omschrijft. Tegelijkertijd gaat het blad zich weer op de Amsterdamse grachtengordel richten, zoals in de jaren van de bloei.


'We gaan weer gewoon de dingen doen waar we goed in zijn', zegt Frans van Deijl, voorzitter van de redactieraad.


Na een reis naar Rusland begint Poorthuis (1956) op 1 februari zijn werkzaamheden bij een blad dat al jarenlang worstelt met zijn identiteit. Hij volgt Jan Dijkgraaf op die in september ging werken voor PowNed.


Volgens Frans van Deijl heeft HP/De Tijd gekozen voor een 'degelijke journalist'. Van Deijl: 'Daar hadden we na Jan Dijkgraaf behoefte aan. Goed blaadjesmaken is een belangrijke eigenschap, maar uiteindelijk gaat het toch vooral om de ideeën. Een blad moet origineel zijn en elke week verrassen.'


Poorthuis werkte sinds 1995 voor de Volkskrant, als correspondent Zuid-Nederland, verslaggever en chef van de Haagse redactie. Aansluitend was hij adjunct-hoofdredacteur bij Vrij Nederland, De Pers en Het Parool waar hij vorig jaar september om privéredenen vertrok. HP/De Tijd is zijn vierde werkgever in vijf jaar.


De oplage van HP/De Tijd staat al jarenlang zwaar onder druk. De recentste oplagecijfers wezen op een kleine groei, van 23.011 in het tweede kwartaal van 2010 tot 24.569 in het derde.


Poorthuis moet HP/De Tijd 'weer opstoten in de vaart der volkeren', zegt Van Deijl. 'HP moet er weer toe gaan doen.' Volgens hem zal 'de oude HP-sfeer' snel verdwijnen. Om dat te onderstrepen - en wellicht als bescheiden provocatie - heeft de nieuwjaarsreceptie dit jaar weer gewoon plaats in sociëteit De Kring, in de Amsterdamse grachtengordel.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden