Howard is tot nu enige kandidaat

Michael Howard heeft zich donderdag als eerste en tot nu toe enige kandidaat gesteld voor de opvolging van Iain Duncan Smith als leider van de Conservatieve Partij....

Van onze correspondent

Howards kandidaatstelling werd met groot enthousiasme begroet door zijn medeparlementariërs, die zich tot nu toen eensgezind achter hem hebben geschaard. Nadat woensdag David Davis en Oliver Letwin al hadden besloten zich niet kandidaat te stellen, kondigden gisteren achtereenvolgens voormalig leider William Hague, Michael Ancram, Tim Yeo en Michael Portillo aan niet aan de race te zullen meedoen.

Van de belangrijkste gegadigden hebben alleen Kenneth Clarke, met wie Howard gisteravond overleg had, en partijvoorzitter Theresa May zich nog niet formeel teruggetrokken, hoewel niet wordt verwacht dat zij zich kandidaat zullen stellen. De bookmakers kondigden gisteren aan geen nieuwe weddenschappen meer te accepteren totdat er een tegenkandidaat is.

Howard zei dat de partij een veelbelovend programma heeft ontvouwd, maar nog aan de voet van de berg staat. 'Dit is een grote partij, de oudste en meest succesvolle in de geschiedenis. Er is geen andere partij die zoveel heeft bereikt. Wij zijn de bewakers van haar erfgoed.'

Hij riep dat er geen ruimte zal zijn voor oude vetes en onderlinge geschillen. 'Ik zal de partij vanuit het centrum leiden met absolute eerlijkheid, oprechte kritiek en realistische alternatieven.' Howard zei zich internationaal te willen oriënteren, maar waarschuwde dat Europa niet te opdringerig mag zijn.

Een aantal parlementariërs op de rechtervleugel zou niet onverdeeld gelukkig zijn met de kandidaatstelling van Howard, maar het is de vraag of zij een tegenkandidaat kunnen vinden die aan een hopeloos lijkend gevecht tegen de absolute favoriet wil beginnen. Veel groter is de onvrede van de achterban, die vreest dat de partijleden dit keer geen invloed zullen hebben op de keuze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden