Column

Houwers is geen paria

Houwers: echte partijtijger Beeld
Houwers: echte partijtijgerBeeld

Politici zijn verhalenvertellers. Denk aan Jesse Klaver over zijn jeugd, Bram van Ojik over ontspanning, Martin van Rijn over hoe alles goed komt in de zorg.

Ook Johan Houwers (57) heeft een verhaal: over een Achterhoeker die beschuldigd werd van hypotheekfraude en toch naar Den Haag kwam om volksvertegenwoordiger te worden, terwijl hij wist dat hij zou worden uitgekotst.

Bijna veertig jaar was Johan Houwers partijman zoals een partij die graag ziet. Kind van een ondernemersfamilie; zijn vader had een fietsenzaak en pompstation in de buurt van Winterswijk. Ging voetballen - spelverdeler - bij Sp. Kotten. Zijn droom, sportleraar worden, spatte uiteen op knieproblemen. Ging planologie studeren, begon makelaardij Houvast, werd lid van de Rotary, kreeg een wekelijks praatje bij Radio Slingeland, tenniste, kreeg kinderen en kleinkinderen, bleef de Saksische tongval trouw.

En er was de VVD. Houwers werd lid in 1976, fractievoorzitter in Winterswijk in 1990, daarna wethouder, vervolgens gekozen in de provinciale staten. De VVD-fractie Winterswijk groeide in zijn tijd van 4 naar 7 zetels. Na zijn vertrek - men vond in 2002 dat zijn werk als makelaar niet te combineren was met het raadslidmaatschap - bleven daar 2 zetels van over.

Dat moment zag hij als zijn afscheid van de politiek. De partij oordeelde anders: Houwers werd in 2010 opnieuw gevraagd als lijsttrekker, en bovendien gepolst voor de landelijke lijst; men wilde een kandidaat uit Gelderland. Plek 35 kreeg hij, te laag voor een directe zetel. Doordat de VVD ging regeren, schoof hij de Kamer in.

Hij had het moeilijk in Den Haag, dat mogen we best weten. De spelverdeler werd backbencher, een nobody. Ruimtelijke ordening kreeg hij, visserij, jacht, recreatiewoningen - politieke urgentie was ver te zoeken. Geen succes, oordeelde de partij; bij de verkiezingen van 2012 kreeg hij plek 43. Dankzij Rutte II was dat toch goed voor een Kamerzetel. Een klein terzijde wil hij graag maken: Johan Houwers haalde 3.800 voorkeurstemmen, meer dan fractieleider Halbe Zijlstra.

Landhuis onder water Beeld
Landhuis onder waterBeeld

In 2007 liet Houwers bij Winterswijk een landhuis bouwen op 8 hectare eigen grond. Daarvoor wilde hij bij Aegon een nieuwe hypotheek afsluiten, waarde: 1,25 miljoen euro. Intussen werd het crisis, zijn makelaardij moest inkrimpen, de huizenprijzen op het platteland kelderden. Het landhuis kwam onder water te staan.

In 2013 werd hij bij Aegon ontboden. De beschuldigingen waren niet mals: valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen. Toen eind juli bekend werd dat justitie beslag legde op het landhuis, onderbrak de VVD-fractie het zomerreces. Houwers moest, in afwachting van de rechtszaak, zijn zetel beschikbaar stellen. Al vond - en vindt - hij dat hij niets onoorbaars deed. Hij raakt de gedachte maar niet kwijt dat iemand hem een kunstje heeft geflikt

Anderhalf jaar liep hij met een steen op zijn maag rond. Die steen draaide een slag toen Kamerlid Mark Verheijen wegens dubieus declareren moest opstappen. Houwers - eerstvolgende op de lijst - aarzelde niet: die zetel is voor mij. Vrouw en kinderen steunden hem: als dat jouw passie is, volg je hart. Hoe de partij ook soebatte en smeekte: Houwers kwam.

Houwers: echte partijtijger Beeld
Houwers: echte partijtijgerBeeld

Een week later accepteerde hij een schikking van 4.000 euro wegens hypotheekfraude. Beken je daarmee schuld? Juridisch gezien krijg je straf, weet Houwers. Dat is wel een dingetje. Toch, ook dat was geen reden zijn Kamerzetel op te geven. Sindsdien is Houwers nationale zakkenvuller: bij zijn inhuldiging bleef de Kamer demonstratief leeg, de VVD royeerde hem, de JOVD maakte een poster met zijn beeltenis. Wanted: Zetelrover. In het Kamerrestaurant heeft hij een tafel voor zichzelf.

We zijn twee maanden verder en Houwers geeft geen krimp. Hij een paria? Dat zouden ze wel willen. Foutloos is hij niet, laat dat gezegd zijn. Maar nergens staat dat de Tweede Kamer louter heiligen moet tellen. Ook mensen met hypotheekproblemen dienen zich vertegenwoordigd te voelen.

Keer je niet terug, dan beken je schuld, redeneert hij. De Kamer kan eerherstel brengen. Zijn pijn is investering in een stukje politieke waardering. Waaruit dat stukje kan bestaan? Houwers wil de man zijn die zorgde dat recreatiewoningen permanent bewoond mogen worden en dat de krimp op het platteland serieus wordt genomen. De naam Jos van Rey valt; soms speelt ook hij met de gedachte een politieke beweging op te zetten. Nu nog een achterban.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden