Houwers claimt Kamerzetel; coalitie krimpt naar 76

Voormalig VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers gaat verder als eenmansfractie in de Tweede Kamer. Hij neemt de zetel van ex-VVD-Kamerlid Mark Verheijen in. Daardoor rest voor de coalitie van VVD en PvdA de kleinst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer: 76 zetels (40 VVD-zetels en 36 PvdA-zetels).

Johan Houwers op archiefbeeld. Beeld anp
Johan Houwers op archiefbeeld.Beeld anp

Houwers mocht niet terugkeren in de VVD-fractie nadat hij van het Openbaar Ministerie een boete had gekregen van 4.000 euro vanwege hypotheekfraude. Houwers heeft betaald en daarmee verder onderzoek naar de zaak afgekocht. In de VVD-fractie was hij niet meer welkom, liet fractievoorzitter Halbe Zijlstra weten. 'In de VVD is geen plaats voor fraudeurs', zei Zijlstra.

Houwers heeft nu besloten de vrijgekomen zetel van het opgestapte Kamerlid Verheijen toch op te eisen en alleen verder te gaan. Verheijen vertrok onlangs uit de Kamer vanwege controverse over foute declaraties in zijn tijd als Limburgse gedeputeerde. Houwers is de eerstvolgende op de kieslijst van de VVD en is zodoende door de Kiesraad benoemd als kandidaat voor de vacante zetel.

'In hart en nieren liberaal'
Hij neemt zijn plek in de Kamer dus weer in en gaat door als zelfstandig lid. Hij zegt zich bij geen enkele partij aan te sluiten, 'maar in hart en nieren blijf ik een liberaal'. Gisteren twitterde hij dat hij in zijn provincie Gelderland op de VVD heeft gestemd.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt de actie zetelroof. Hij stelt dat Houwers zal worden geroyeerd als VVD-Kamerlid. De volgende op de VVD-lijst is oud-staatssecretaris Fred Teeven. Recentelijk werd gespeculeerd over zijn terugkeer in de Kamer, maar door de beslissing van Houwers blijft de comeback van Teeven voorlopig uit.

Tegen Houwers was aangifte gedaan door hypotheekverstrekker Aegon en door de Rabobank. Hij verliet om die reden de Tweede Kamer. Het OM vindt het bewezen dat een door Aegon verstrekte hypotheek op basis van vervalste stukken is verkregen. Ook heeft Houwers volgens het OM een vervalste werkgeversverklaring verstrekt aan een ander, waarmee geprobeerd is een hypotheek te verkrijgen bij de Rabobank.

Wie is Houwers?

Lid Tweede Kamer (oktober 2010 tot september 2012 en november 2012 tot juli 2013), lid gemeenteraad Winterswijk (1990-2002 en 2010-2012), lid Provinciale Staten Gelderland (1999-2010), wethouder ruimtelijke ordening en volkshuisvesting in Winterswijk (1994-2001). Eigenaar makelaarskantoor Houvast in Winterswijk.

Opleiding:
Studeerde sociale geografie en planologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Volgde daarnaast een makelaarsopleiding.

Burgerlijke staat:
Getrouwd, drie dochters en een zoon.

Bijzonderheden:
Hij moest de VVD-fractie verlaten omdat hij werd verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Het onderzoek eindigde met een strafbeschikking. Hij betaalde 4000 euro boete voor hypotheekfraude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden