Houtpellets verdringen kolen

SIMONE OLSTHOORN

Wat? Houtpellets

Waar vandaan? Canada

Waar is dat goed voor, houtpellets uit Canada?

De vraag naar houtpellets, een biobrandstof gemaakt van samengeperste houtresten, groeit explosief in Europa, ook in Nederland. Het Agentschap NL, van het ministerie van Economische Zaken, ruikt kansen voor de Nederlandse industrie. Uitbreiding van het aanbod is gewenst.

De Rotterdamse haven zou zomaar dé pellet-hub van Europa kunnen worden. Ook de beurs waar energie wordt verhandeld, schippersbedrijven en energiebedrijven kunnen profiteren, denkt het Agentschap.

Klinkt veelbelovend. Waar komt die vraag eigenlijk vandaan?

Europa eist van al zijn lidstaten voor 2020 de uitstoot van CO2 drastisch terug te dringen. Energiebedrijven zijn dus naarstig op zoek naar alternatieven voor onder andere de vervuilende kolencentrales, en die alternatieven zijn niet altijd dicht bij huis voorradig. De meeste pellets komen helemaal uit het bosrijke West-Canada.

Kan dat hout wel milieuvriendelijk zijn als het zo'n afstand moet afleggen?

Dat is een goede vraag. Van de energie van het hout dat vanuit West-Canada, via het Panamakanaal naar Europa wordt verscheept, verstookt het schip volgens Greenpeace omgerekend al 40 procent tijdens de reis.

De groeiende pelletproductie in het oosten van de Verenigde Staten biedt een kleine winst voor het milieu. De oostkust van de VS bevindt zich immers een stuk dichter bij Europa. Het Agentschap ziet mogelijkheden in Oost-Canada, dat ook topografische voordelen biedt ten opzichte van het westen van Canada.

Dus pellets zijn het ei van Columbus in het klimaatvraagstuk?

Nou, nee. Milieuorganisaties zetten er grote vraagtekens bij. Energiebedrijven denken grote stappen te kunnen maken door pellets in plaats van kolen te stoken, Greenpeace en WNF volgen de ontwikkelingen met argusogen. In plaats van houtresten, verwerken bedrijven steeds vaker hele boomstammen tot pellets, zeker als er door de Europese eisen meer van nodig is. Dan is er volgens de milieuorganisaties geen klimaatwinst.

Maar beter biobrandstof dan kolen, toch?

Niet per se. Bomen groeien erg langzaam in het koude, noordelijke klimaat van Oost-Canada. Bij verbranding stoten bomen CO2 uit, die andere bomen gedurende de aangroeitijd weer opnemen. Maar, dat groeien neemt zo'n 80 tot 100 jaar in beslag. Een stuk langer dan de deadline van 2020 dus. Overheid en marktpartijen hebben gezamenlijk een 'green deal' afgesloten waarbij de bedrijven vrijwillig rapporteren over de duurzaamheid van houtachtige biomassa. De Europese Commissie moet hiervoor nog duurzaamheidseisen opstellen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden