Houtje-touwtjes-taal

Voor een voetbalcommentator zijn wedstrijden van Oranje een relatief eenvoudige klus, of er nu gewonnen wordt of verloren. Bij winst dein je mee met het juichende volk, bij verlies ga je voor in het collectieve lijden....

Arie Elshout

Maar hoe houdt een commentator zich staande bij de tweederangswedstrijden als Zweden -Turkije. Een ontmoeting tussen twee landen uit de voetbalperiferie.

Theo Reitsma, onze beste wedstrijdcommentator, had zich opgeofferd om dit karwei te klaren. Normaal doet hij altijd de A-wedstrijden, maar om te laten zien dat hij niet de beroerdste is, had hij tijdens het vooroverleg na een ongemakkelijk zwijgen van zijn collega's gezegd: oké, ik doe die Zweden en de Turken wel.

Daar moet hij spijt van hebben gehad.

Theo is namelijk een man die alleen maar topwedstrijden moet doen. Als verslaggever is hij als een stationair draaiende motor. Hij kent geen hogere of lagere versnelling. Rustig geeft hij zijn hoogwaardige informatie door aan de kijker. Hij verheft sporadisch zijn stem en wordt nooit klef zoals Jack van Gelder of Mart Smeets. Ook bezondigt hij zich nimmer aan die trommelvlies tergende houtje-touwtjes-taal van Eddy Poelmann of Evert ten Napel.

Het probleem met Theo is echter dat hij het meest op zijn plaats is bij wedstrijden waarin de spanning de adrenaline door ons lichaam doet klotsen. Dan werkt zijn kalme stijl bezwerend. Maar bij saaie partijen trekt hij met die bedaarde, bijna monotone spreektrant gaandeweg het laatste beetje leven uit de wedstrijd.

Hij doet zijn best positief te blijven, maar langzaam wordt zijn verslag een litanie, een gregoriaanse klaagzang. De Zweedse ploeg is een machine, maar een die nu niet goed loopt. De Turken zijn net bijen, ze blijven zoemen, maar ze hebben geen klasse. 'Nee, het is niet de beste wedstrijd van dit Europese kampioenschap, zeker niet', concludeert hij als we nog meer dan een halfuur hebben te gaan. Gesel die Zweeds-Turkse krabbelaars, denk je dan, maar Theo blijft beleefd. Altijd.

Nee, Reitsma is meer een man voor Nederland-Denemarken. Zweden-Turkije moet die ene wedstrijd zijn geweest die de NOS eigenlijk voor Hugo Walker had bestemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden