Houtje-touwtje filmfabriek

In een reizend filmfabriekje op het IFFR kunnen deelnemers hun eigen speelfilm in elkaar knutselen.

BEREND JAN BOCKTING

Terwijl Laura door de voorruit van een rode Fiat Panda filmt hoe een duivelse man een meisje probeert te verleiden, wandelt Michel Gondry vrijwel onopgemerkt de filmset op. Het meisje maakt kokhalzende geluiden, de man achter het stuur kijkt manisch in de lens en buldert van het lachen, de achtergrondprojectie van gefilmde straten en auto's suggereert volop beweging en buiten beeld beweegt Ricco de auto extra heen en weer, om nog wat te benadrukken dat het niet bepaald pluis is wat hier gebeurt.

De negen deelnemers aan de Home Movie Factory, Gondry's doe-het-zelf-filmproject dat na New York, São Paolo, Rio de Janeiro en Parijs nu ook het International Film Festival Rotterdam aandoet, hebben de Franse filmmaker (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, The Green Hornet) geen van allen in de gaten.

En dat is precies de bedoeling. Gondry bedacht zijn filmfabriek naar aanleiding van zijn film Be Kind Rewind, over twee medewerkers van een videotheek die per ongeluk alle videobanden wissen en besluiten alle films opnieuw te maken. De lol die zijn personages ontdekken in het maken van die korte, hilarisch knullige houtje-touwtjefilmpjes wilde de Fransman vertalen naar zijn eigen filmfabriek.

Gondry - warrig haar, grijs pak, rode gympen - ziet het tafereel met een glimlach aan. 'This is good', zegt hij met een mooi Frans accent. De plezierige chaos waaruit de groep een korte film met een begin, midden en eind hoopt te maken, doet hem goed. 'Er is een bos in de kelder!', roept iemand die ondertussen de overige sets van de filmfabriek verkent. 'Kan er geen kannibaal bij?', vraagt een ander.

Gondry's filmspeeltuin bevindt zich tot en met 4 maart in de ruimte van kunstinstelling Roodkapje, die sinds anderhalf jaar huist in zes leegstaande, monumentale winkelpanden aan de Meent in Rotterdam. Deelnemers aan het project beschikken over zestien kleine filmsets, van een dokterswachtkamer en een gevangenis tot een videotheek en een soort vuilstortplaats. Ze knutselen hun eigen titelsequentie met karton en, bijvoorbeeld, stukjes ongekookte pasta en zien het eindresultaat drie uur later terug in een heus bioscoopje.

Het blijkt niet eenvoudig om binnen extreem korte tijd tot een vastomlijnd filmplan te komen. De groep kiest democratisch een genre en een titel, om vervolgens tot een synopsis van zo'n acht tot twaalf regels te komen. 'Doe gewoon alsof je een film in de kroeg probeert samen te vatten', zegt begeleider Koen Mooij, terwijl de filmideeën lukraak over tafel vliegen.

Samen met de andere medewerkers van Roodkapje werd Mooij persoonlijk door Gondry geïnstrueerd, waarbij vooral werd benadrukt dat de groep snel en impulsief beslissingen maakt. 'Dat werd een vrij abstract verhaal, dus op een gegeven moment stelden wij voor om gewoon zelf een film te maken. We bedachten een film over iemand die drugs uitdeelt in de trein, waarna iedereen gaat trippen over een conductrice met een snor.'

Gondry hoopt dat dankzij zijn filmfabriek vooral sociaal achtergestelde jongeren met een camera aan de slag gaan. In bijna alle eerdere interviews vertelde hij over de jongetjes uit de favela's van São Paolo, die waarschijnlijk nog nooit een film hadden gezien, maar wel een heel krachtig en puur verhaal vertelden.

Wat dat betreft kan er in Rotterdam nog wel wat veranderen. Afke, die het meisje met een eetprobleem speelt, blijkt ook in het dagelijks leven actrice. Ze heeft zich deze middag ingeschreven met Edwin van Viegen (43), regisseur van het Rotterdamse mediabedrijfje Cosmic Media, om uit te vogelen of ze leuk kunnen samenwerken. Van Viegen had Jack Wouterse ook uitgenodigd. 'Hij had het vast leuk gevonden om mee te doen, maar hij kon vanmiddag niet.'

Terwijl de groep toe is aan de laatste scène ('wie heeft de aftiteling bij zich?'), houdt Gondry het voor gezien. Moeite om zijn filmfabriek achter te laten heeft hij niet. 'Zo lang mensen zich blijven inschrijven en plezier beleven aan het maken van films, ben ik tevreden. Ik hou ervan om niets te doen.'

Home Movie Factory is tot en met 4 maart te bezoeken in het pand van kunstinstelling Roodkapje aan de Meent in Rotterdam. Inschrijven via internet is niet meer mogelijk, maar er is dagelijks ruimte beschikbaar voor last-minute deelnemers.

Uit Zweden

Michel Gondry baseerde de Home Movie Factory op zijn film Be Kind Rewind, waarin twee videotheekmedewerkers hun eigen versies van bekende films in elkaar knutselen omdat alle videobanden in de schappen per ongeluk zijn gewist. Die zelfgemaakte houtje-touwtjeversies verhuren ze aan hun klanten als de Zweedse versies van de originele films. Het 'sweden' van films groeide de afgelopen jaren uit tot internethype; er bestaat zelfs een sweded versie van Star Wars op speelfilmlengte.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden