Houthi's: 35 doden door bombardementen op Jemen

Door de bombardementen op Jemen van de afgelopen nacht zijn 35 mensen omgekomen en 88 gewond geraakt. Dat zeggen althans de Houthi's, die het doelwit zijn van de aanvallen.

Rook boven een aangevallen wapendepot in Aden. Beeld reuters

Een coalitie van voornamelijk Arabische landen onder leiding van Saoudi-Arabië bombardeelt doelen van de Houthi-rebellen in Jemen. Ook de afgelopen nachten vielen daarbij doden. Ditmaal ligt het dodental volgens de Houthi's veel hoger. Onduidelijk is of het om soldaten of burgers gaat.

Vanochtend werd bekend dat Houthi-rebellen zouden in Jemen zeker 1800 gevangenen hebben bevrijd. Ze wilden nog meer mensen uit hun cellen halen, meldt nieuwszender al-Arabiya vandaag.

Door de bombardementen, die in de nacht van woensdag op donderdag begonnen, zou het wapenarsenaal van de sjiitische Houthi-rebellen flink zijn gedecimeerd. De meeste raketten van de rebellen zijn kapot en de opstandelingen zouden over geen enkele straaljager meer beschikken, aldus het leger van Saoudi-Arabië. Dat land leidt de coalitie die de bombardementen uitvoert.

Ook de afgelopen nachten vielen doden bij de bombardementen. Ditmaal ligt het dodental volgens de Houthi's veel hoger. Onduidelijk is of het om soldaten of burgers gaat.

Houthi-rebellen patrouilleren door de hoofdstad Sanaa, nabij het vliegveld. Beeld reuters

Grens

De Saoudische autoriteiten meldden gisteren dat Houthi-rebellen onderweg zijn naar de grens tussen Jemen en Saoudi-Arabië.

Vanuit de hoofdstad Riyad zei een woordvoerder dat de coalitie zeker twee groepen rebellenstrijders in de gaten houdt.

De woordvoerder benadrukte dat Saoudi-Arabië 'nooit zal toestaan' dat de Houthi's de grens oversteken.

Mensen dragen dozen met munitie weg van aangevallen legerdepots in de zuidelijke havenstad Aden. Beeld reuters

Chinezen geëvacueerd

Een Chinees marineschip voer vandaag de haven van de stad Aden in Zuid-Jemen binnen, om Chinezen uit de stad te evacueren.

Aden ligt als haven strategisch niet ver van de smalle zuidelijke ingang van de Rode Zee. Britten streken er in de negentiende eeuw neer om piraterij te bestrijden en de zeeroute naar Brits-Indië te beveiligen. Aden werd als republiek Zuid-Jemen onafhankelijk in 1967 en ontwikkelde zich als communistische volksrepubliek tot een steunpunt voor de marine van de Sovjet-Unie. In een korte burgeroorlog in 1990 werd Zuid-Jemen door Noord-Jemen ingelijfd, tot ongenoegen van veel zuiderlingen.

Een soldaat van de Jemenitische luchtmacht staat op een verlaten landingsbaan. Op het vliegveld in de hoofdstad Sanaa geldt een vliegverbod sinds de luchtaanvallen deze week begonnen. Beeld epa

Legerbasis gebombardeerd

Gisteren werd een legerbasis gebombardeerd. De Houthi-beweging heeft op de basis langeafstandsraketten gericht op Aden en omliggende landen.

De autoriteiten in Jemen zouden informatie hebben over Iraanse experts die raketonderdelen naar de basis ten zuiden van de hoofdstad Sanaa hebben gesmokkeld. Iran zou de sjitische Houthi's in Jemen steunen met geld en training. Het land ontkent ten stelligste betrokken te zijn bij het conflict.

Door de onrust in het land heeft de Saoudische marine afgelopen dagen tientallen diplomaten uit Jemen geëvacueerd. De Verenigde Naties hebben hun internationale personeel teruggetrokken.

De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi ontvluchtte deze week zijn schuilplaats in Aden. Hij verblijft nu in Saoudi-Arabië.

De president van Jemen, Abed Rabbo Mansour Hadi, bij aankomst in Saoudi-Arabië. Beeld ap

Arabische Liga vormt troepenmacht

De leden van de Arabische Liga, die de interventie in Jemen steunen, gaan een gezamelijke troepenmacht vormen. Zo hopen de 23 landen het hoofd te kunnen bieden aan groeiende bedreigingen in de regio, blijkt vandaag uit een conceptakkoord dat de landen sloten op een top in Egypte.

De Liga zal de Houthi's oproepen hun wapens neer te leggen en af te geven aan de 'legitieme' autoriteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden