nieuws

Houthi-rebellen reageren afwijzend op Saoedisch plan voor einde Jemen-oorlog

De Houthi-rebellen in Jemen hebben weinig enthousiast gereageerd op een nieuw vredesinitiatief van Saoedi-Arabië om de jarenlange oorlog te beëindigen. Volgens de Houthi’s, die flinke delen van het land in handen hebben, bevat het plan ‘niets nieuws’.

Houthi's-strijders in Jemen tijdens een begrafenis.  Beeld EPA
Houthi's-strijders in Jemen tijdens een begrafenis.Beeld EPA

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de VN verwelkomden wél de Saoedische stap die voorziet in een landelijk staakt-het-vuren en heropening van de luchthaven van de hoofdstad Sanaa. Ook willen de Saoedi’s toestaan dat de belangrijke havenstad Hodeidah wordt gebruikt voor de invoer van voedsel en brandstof.

Zowel de luchthaven als Hodeidah staan onder controle van de Houthi’s maar zijn getroffen door een blokkade van Saoedi-Arabië, dat sinds 2015 samen met regionale bondgenoten de Houthi’s bevecht. ‘Saudi-Arabië moet een einde maken aan de agressie en de blokkade volledig opheffen’, aldus Houthi-woordvoerder Mohammed Abdulsalam. ‘Het naar voren brengen van ideeën waarover al meer dan een jaar wordt gesproken, is niets nieuws.’

Het Saoedische vredesvoorstel komt nu Riaad onder steeds grotere politieke en militaire druk staat om de militaire interventie in Jemen te beëindigen. De regering-Biden heeft van beëindiging van het conflict, dat heeft geleid tot een humanitaire ramp, een topprioriteit gemaakt. ‘Deze oorlog moet tot een einde komen’, aldus Biden vorige maand. Hij stopte toen de Amerikaanse steun aan de offensieve operaties van de Saoedische militaire coalitie, inclusief de leverantie van wapens.

Opvoering drone-aanvallen

Onder Trump kon Riaad nog op hartelijke steun rekenen, voornamelijk omdat de Houthi’s militaire hulp krijgen van Iran. De afgelopen weken voerden de rebellen de militaire druk op de Saoedi’s op door hun drone-en raketaanvallen uit te breiden.

Doelwit waren onder andere luchthavens, luchtmachtbases en olie-installaties in Saoedi-Arabië. Zo werd vrijdag een olieraffinaderij in de hoofdstad Riaad bestookt met zes drones. De Saoedische luchtmacht reageerde hierop met bombardementen op militaire kampen van de Houthi’s in Sanaa en Hodeidah.

Volgens de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan, kan de wapenstilstand direct ingaan als de Houthi’s ermee instemmen. Een staakt-het-vuren dat de Saoedi’s eerder hadden aangekondigd, liep vorig jaar op niets uit. ‘Wij willen dat de wapens volledig zwijgen’, aldus de minister maandag bij het bekendmaken van het vredesinitiatief. ‘Het is nu aan de Houthi’s. Zij moeten beslissen of ze hun eigen belangen op de eerste plaats zetten of die van Iran.’

Riaad en Washington beschuldigen Teheran ervan de rebellen te voorzien van de technisch hoogwaardige drones en raketten waarmee Saoedi-Arabië wordt bestookt. De Saoedische regering is huiverig om de blokkade van Hodeidah volledig op te heffen omdat het bang is dat de Houthi’s de westelijke havenstad zullen gebruiken om meer wapens in te voeren.

Onderhandelingen

Het Saoedische plan voorziet ook in hervatting van de onderhandelingen tussen de rebellen en de internationaal erkende regering van president Abd Rabbu Mansour Hadi. Deze zetelt in het zuiden. Verwacht wordt dat het Saoedische initiatief in de komende weken zal leiden tot besprekingen, onder leiding van Oman, dat bemiddelt om tot een akkoord te komen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken bevestigde maandag dat ‘onderhandelingen gaande waren’. ‘Dit is een stap in de goede richting’, aldus een woordvoerder over de Saoedische poging om de gevechten te staken. De Britse regering riep de Houthi's op snel in actie te komen. ‘De Houthi’s moeten zich nu scharen achter deze stappen naar vrede en beëindiging van het lijden van het Jemenitische volk', aldus minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Volgens schattingen zijn de afgelopen jaren zo’n honderdduizend doden gevallen tijdens de oorlog, onder wie veel burgers. De Saoedische luchtmacht wordt bekritiseerd vanwege de vele burgers die om het leven komen bij de bombardementen. Het conflict heeft ook geleid tot een hongersnood, vooral vanwege de blokkade van Sanaa en Hodeidah. Een groot deel van de bevolking is nu afhankelijk van voedselhulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden