Update
Houthi-rebellen 'niet geïnformeerd' over wapenstilstand in Jemen
De Houthi-rebellen in Jemen stellen dat ze niet door de VN zijn geïnformeerd over de wapenstilstand die vanavond om één minuut voor twaalf moet ingaan. Dat meldt de nieuwssite Saba News Agency. De rebellen willen geen standpunt innemen ten opzichte van het staakt-het-vuren tot ze formeel worden geïnformeerd. Eerder vandaag verwierpen ze de wapenstilstand via hun Twitter-account.
Eerder vandaag meldden de rebellen dat 'een wapenstilstand alleen maar in het voordeel van de terreurgroepen IS en Al Qaida zou werken'. 'De gevechten gaan door, de oorlog is nog niet over', aldus het Twitter-account.
Het staakt-het-vuren moest gevechten stoppen tussen de Houti-rebellen en de coalitie die achter de regering van de zittende president Abed Rabbo Mansour Hadi staat. De wapenstilstand werd afgekondigd zodat burgers in Jemen noodhulp en voedsel konden krijgen. Ongeveer 13 miljoen mensen (meer dan de helft van de bevolking) hebben dringend eten nodig. Het humanitair staakt-het-vuren zou vijf dagen duren.
De vorige wapenstilstand, die begin deze maand werd aangekondigd en tot het einde van de Ramadan zou duren, vond uiteindelijk nooit plaats: beide partijen bleven geweld gebruiken. De wapenstilstand van vandaag volgt op de luchtaanvallen van vrijdag: hierbij zouden minstens 120 mensen zijn omgekomen.
Ook zaterdagavond, nog voor de wapenstilstand was ingegaan, hebben oorlogsvliegtuigen van de coalitie aanvallen uitgevoerd vlakbij de hoofdstad Sanaa, zo meldden bewoners. Onder de doelwitten was volgens bewoners ook een militaire basis in de stad, die door Houthi-rebellen is ingenomen.
1670 burgerdoden
De Houthi-rebellen hebben grote delen van het land in handen, inclusief Sanaa. Zij worden gesteund door Iran en de vorige president Saleh. Een internationale coalitie die door Saoedi-Arabië wordt geleid bombardeert Jemen sinds maart, om te zorgen dat de Houthi's niet het hele land in handen krijgen. De coalitie staat aan de kant van de regering. In het conflict zijn in drie maanden ongeveer 1670 burgerdoden gevallen, aldus de Verenigde Naties. Meer dan 3000 burgers raakten gewond.
De Houthi's zeggen dat ze jarenlang zijn achtergesteld door de regering in Sanaa. Maar volgens Saoedi-Arabië en andere soennitische Arabische landen zijn de sjiitische Houthi's niets anders dan vazallen van het sjiitische Iran. Teheran zou via de rebellen proberen zijn invloed in Jemen te vergroten. Aanvankelijk heeft Iran de Houthi's ook van materieel voorzien, maar het is onduidelijk in hoeverre Teheran hen ook nu nog steun verstrekt.
De rebellen worden bijgestaan door legereenheden die loyaal zijn aan de voormalige president Ali Abdullah Saleh. Hij hoopt dat de rebellie een machtsvacuüm creëert waarin hij opnieuw de leiding naar zich toe kan trekken. Te midden van de wetteloosheid en de toenemende soennitsch-sjiitische tegenstellingen, wint ook de zeer sterke Al Qaida-afdeling in Jemen aan kracht. In de chaos van de afgelopen maanden zijn enkele honderden leden van de soennitische terreurbeweging uit gevangenissen in het land ontsnapt.