Hout voor de ramen en seksclub dicht; Sint Maarten zet zich schrap voor orkaan Irma

Op Sint Maarten wordt alles wat los zit vastgesnoerd, want orkaan Irma komt eraan. 'Wie nu niet wegkomt, is toch een beetje aan de goden overgeleverd.'

Inwoners van Marigot plaatsen houten schotten op hun ramen. Beeld afp
Inwoners van Marigot plaatsen houten schotten op hun ramen.Beeld afp

Alles moet vast. Van de kleinste plantenpot, tot de grootste container. Alles. 'Wat niet vastgesjord zit,' zegt Ben, 'kan Irma zo maar de lucht in blazen. Je zult het zien.' En Ben Dorisme, de mooie donkere man die 57 jaar geleden op Haïti de wereld in kwam, kan het weten. Hij was hier immers ook in 1995.

We hebben het over de orkaan Luis van toen. Ben Dorisme, de beheerder bij een appartement in de hoofdstad van Sint Maarten, woonde al op het Caribische eiland dat deel uitmaakt van het Nederlandse koninkrijk. 'Luis, wow, dat was een totale ramp. En ze zeggen dat Irma minstens zo erg zal zijn.'

Het is dinsdag, bijna einde van de ochtend. Op de Prinses Juliana luchthaven is de vlucht van Winair vanuit Curaçao nog net geland. De vlucht erna, van Insel Air, zal gecancelled worden. In de aankomsthal van het vliegveld is het zo goed als leeg. Maar bij de vertrekbalies staan lange rijen.

KLM heeft besloten de voorlopig laatste vlucht te vervroegen. Een vriendelijke Limburger, de korte broek nog aan en met zijn pet achterstevoren op het hoofd, is er blij mee. 'We probeerden zondag al te vertrekken, maar dat lukte niet. Wie nu niet wegkomt, is toch een beetje aan de goden overgeleverd.'

Hij komt hier graag en vaak, de Limburger. In 1995 was hij er ook. Vindt hij het niet spannend om nog eens een orkaan van de vijfde categorie met windstoten tot bijna tweehonderd kilometer per uur mee te maken? Nee dus. 'Ik heb toen gezien hoe dit mooie eiland bijna helemaal kapot ging. Dat hoef ik niet nog een keer mee te maken. Ik hoop voor de bewoners dat het meevalt.'

Seksclub

Niemand nog die kan zeggen of dat laatste ook het geval zal zijn. De regering van het autonome land is in elk geval op tijd met de voorbereidingen begonnen om Irma, die ook op de Nederlandse 'gemeenten' Saba en Sint Eustatius afraast, het hoofd te kunnen bieden. En er is, met zo'n honderd mensen, nu al behoorlijke militaire hulp uit Nederland.

In zowel het Nederlandse als het Franse deel van het bovenwindse eiland ligt zo'n twaalf uur voor de verwachte komst van Irma het openbare leven al grotendeels stil. In het district Maho zal het 'adult entertainment' in de seksclub deze avond geen doorgang vinden. Bij de winkels ertegenover worden houten schotten voor de ramen geplaatst. Een bijna laatste, verdwaalde toerist, ogenschijnlijk onbekommerd met blote bast, ziet het licht chagrijnig aan. Sint Maarten is even klein als kwetsbaar. Op het eiland wonen zo'n 40 duizend mensen. Bijna de helft van hen heeft de Franse noch de Nederlandse nationaliteit, maar werkt hier als migrant of verblijft er illegaal. De stevige hotels, waar zij wellicht de borden spoelen, zullen de orkaan wel doorstaan. De huizen van de armere mensen kunnen enorme schade oplopen.

null Beeld Kees Broere
Beeld Kees Broere
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Geen elektriciteit en telefoonverbinding

In 1995 eiste Luis vier mensenlevens. Ook dat moet nu beter gaan, hoopt de overheid hier. De afgelopen dagen zijn riolen schoongemaakt, zodat de overvloedige regen die waarschijnlijk tijdens en na Irma zal vallen tot niet ál te grote overstromingen zal leiden. Dat er mogelijk geen elektriciteit en telefoonverbindingen meer zullen zijn, lijkt voor de bewoners van minder belang.

Ben Dorisme, de man van de appartementen, heeft er niet over gepiekerd om net als de meeste toeristen het eiland te verlaten. 'Iedereen is bezig met evacuatie, maar ik blijf. Ik wil ook niet weg. Dit is mijn land; hier moet ik het mee doen. En verder is het nu in de handen van God.'

Vannacht zal hij wel bidden, Ben. 'Als Irma komt, ja. Als zij weet dat jij nergens heen kunt.'

Lees meer over noodweer:

Met nog meer kracht dan Harvey raast de nieuwe orkaan Irma dinsdagnacht over Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. De Nederlandse eilanden krijgen stormwinden en zware regenval voor de kiezen.

Hoe kon orkaan Harvey zo catastrofaal worden? 'Stilstand is het grootste probleem', legde meteoroloog Michiel Severin eerder aan ons uit.

Na de overstromingen in de VS en Zuid-Azië wordt het langzaam duidelijk: geen land kan de gevolgen van klimaatverandering alleen dragen. Maar daar heeft Trump geen cent voor over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden