Recap

House of Cards-recap S03E13: de frustraties van Claire

Seizoen drie van de serie House of Cards is begonnen. Volkskrant-verslaggever Julien Althuisius schrijft een recap van elke aflevering. We zijn alweer bij aflevering 13, de laatste van het seizoen. Let op: spoilers.

Kevin Spacey als Frank Underwood in House of CardsBeeld ap

Nou, dat had niemand zien aankomen. Ahum. We hebben het hier over die zet van Claire natuurlijk, helemaal aan het einde van deze aflevering, helemaal aan het einde van dit seizoen. Oh, the drama. Vorige aflevering lichtte ze nog een tipje van de sluier op door die opmerking die ze aan boord van Air Force 1 tegen Frank maakte. 'We've been lying for a long time Francis'. En nee, niet tegen de kiezer.

Het hele seizoen stond de relatie tussen Frank en Claire al onder zware druk. Het was duidelijk dat, hoewel ze altijd zeiden gelijkwaardig aan elkaar te zijn, Claire genoegen moest nemen met een rol in de schaduw van Frank. Dat kan natuurlijk ook weinig anders als je echtgenoot president van de Verenigde Staten is. Maar het zinde Claire niet. Als tegengewicht wilde ze ambassadeur bij de Verenigde Naties worden, maar zelfs daarvoor had ze Franks hulp nodig. Het frustreert haar. En die frustraties heeft ze lange tijd weten op te kroppen, maar nu - in de finale van seizoen 3 - kwam het er allemaal uit.

Het begon met een dreigend beeld van Claire die zichzelf onderdompelt in bad en het volgende moment de kamer van Frank binnenloopt: 'I want you to fuck me, Francis' is haar ondubbelzinnige boodschap (hoeveel T-shirts met die tekst erop zullen er inmiddels al besteld zijn?) Maar Frank kan het niet. Ja, van achter, maar Claire wil dat hij haar aankijkt. Hij haakt af, uit angst, uit verdriet, uit boosheid? Het maakt niet uit, de schade tussen Claire en Frank is onherstelbaar.

Recap House of Cards

Elke dag verscheen op Volkskrant.nl een recap van een aflevering van het derde seizoen van House of Cards. Lees ze hier allemaal terug.

Robin Wright als Claire Underwood in House of cardsBeeld Netflix

Zeker als je Claire flikt wat Frank even later doet: hij commandeert haar mee te gaan naar New Hampshire. Dat ze zijn overwinning in Iowa heeft gemist (die als een soort bijzaak werd gebracht, terwijl we daar toch het hele seizoen naar toe hebben geleefd) is tot daaraan toe. Ook deze dialoog tussen Frank en Claire was er eentje om niet snel te vergeten. 'We were making you stronger and now I'm just weak and small and I can't stand it' roept Claire. Wat wil je dan? vraagt Frank haar wanhopig, wat wil je nog meer dan dit wat je nu allemaal hebt? Maar het is Claire niet te doen om het Witte Huis, om het First Lady-zijn, om alle pracht en praal; het gaat haar om Frank. En Frank is, zo laat ze hem bikkelhard weten, niet genoeg. 'Without me you are nothing', bijt hij haar tot slot toe en dwingt haar een dag later met hem mee te gaan naar New Hampshire.

Buikpijn deed het, zo ongemakkelijk goed was deze - zo zou later blijken - voor de serie cruciale scène. Toch heeft Claire dit seizoen uiteindelijk het laatste woord: 'I'm leaving you.'

Dougs psychobusje

Ondertussen beleefde Doug deze aflevering zijn 'defining moment'. God, wat was hij eng in dat afgetrapte psychobusje. Het zou nog wel eens een spin-off van House of Cards kunnen worden: Doug's Psychovan, waarin Doug met dat busje door Amerika reist en elke aflevering iemand ontvoert. Om vervolgens toch weer vrij te laten. Om vervolgens toch weer om zeep te helpen. Het was, nog meer dan de moorden op Zoe Barnes en Peter Russo, het meest macabere moment van House of Cards tot nu toe. We leefden met Rachel mee, gunden haar haar vrijheid, ze kon er tenslotte toch ook niets aan doen dat ze in deze situatie terecht was gekomen?

En het leek er inderdaad heel even op dat Doug zijn, door zijn familie opgewarmde hart liet spreken en Rachel haar vrijheid gunde. Zelfs toen hij omkeerde, kon je nog even denken: goh, wat aardig, hij gaat haar een lift geven. Het had hem sympathieker gemaakt, we hadden onze mening over Doug kunnen herzien, sommigen zouden hem misschien een held noemen. Maar nee hoor. Doug is gewoon wat we al een paar jaar denken: een kille psychopaat met een vreemde smaak voor tweedehands auto's.

Er staat hem en Frank een lastige tijd te wachten. Doug is nu de enige die Frank heeft. Hij moet het, zonder Claire, voor de verkiezingen van 2016 gaan opnemen tegen de sterke Republikeinen, die nu al een meerderheid in het Congres hebben. Kate zal voorlopig nog wel even een hardnekkige luis in de pels zijn en het kan toch niet zo zijn dat de rol van Tom Yates nu helemaal is uitgespeeld? En Claire dan? Wat is haar plan? Het kan bijna niet anders of het vierde seizoen van House of Cards gaat over de ondergang van Frank. We zullen er weer een jaar op moeten wachten. Inderdaad, dat is te lang.

Dit was het even voor nu. House of Cards seizoen drie zit erop, laat het maar even rustig inwerken. Dan praten we binnenkort op deze plek wat uitgebreider na over het derde seizoen als geheel.

Kevin Spacey als Frank Underwood en Michael Kelly als Doug StamperBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden