Recap

House of cards-recap S03E12: baas boven baas

Seizoen drie van de serie House of Cards is begonnen. Volkskrant-verslaggever Julien Althuisius schrijft een recap van elke aflevering. We zijn alweer bij aflevering 12. Let op: spoilers.

Trouble in paradise.Beeld Netflix

'We have been lying for a long time Francis' besloot Claire deze aflevering, 'not to the voters, to each other'. Oh jee. Wat betekent dit nu weer? Waren we altijd in de veronderstelling dat er niets tussen deze twee kon komen, nu zijn de barstjes in het diamanten harnas van de Underwoodjes verworden tot scheuren. Wat is Claire van plan? Wil ze misschien zelfs scheiden? De timing zou natuurlijk niet slechter kunnen. Frank zonder Claire is als een doorn zonder roos. En misschien beseft ze zich dat maar al te goed. Want wat was het ook alweer wat die Suzie zei - behalve die ietwat borderline gekke teksten over haar baby, haar schuinsmarcherende kerel en die pijpbeurt? Ze zei tegen Claire dat als zij kandidaat zou zijn, ze op haar zou stemmen. Suzie is natuurlijk niet de enige. Als Frank verkozen wordt, dan heeft hij dat voor een enorm groot deel te danken aan zijn charmante, energieke en betrokken First Lady.

En dat weten Franks tegenstanders maar al te goed. 'We need to attack her' zegt Dunbar, die inmiddels definitief de overstap naar the dark side gemaakt heeft. Van haar roomblanke moraal waarmee ze Amerika wil veroveren is weinig meer over. Er is 'dirt' nodig en dus komt het geheime dagboek dat Doug Dunbar eerder vergeefs aanbood toch weer in beeld. Maar Doug is niet van plan het boek - en Claire's geloofwaardigheid en Franks kansen - zomaar op een dienblad aan Dunbar te presenteren. 'Verraad is niet goedkoop'.

Ondertussen heeft Tom Yates het eerste hoofdstuk van zijn boek aan Frank gestuurd. Die vindt het maar niets. Niet per se omdat het zo ontzettend nodeloos bombastisch is opgeschreven ('koude fusie tussen twee elementen', kom op zeg), maar omdat het over het huwelijk tussen Frank en Claire gaat. Volgens Yates is dat de sleutel tot alles, maar Frank moet daar niets van hebben. 'You can't bury it, I won't allow that' dreigt Yates tegen Frank. Moet je nou net Frank hebben. Tuurlijk, ga je gang. Maar als jij dat doet, dan vertel ik dat jij je eerste boek helemaal niet zelf geschreven hebt.' Hoppa, powerplay.

Recap: House of Cards

Elke dag een recap van een aflevering van het derde seizoen van House of Cards. Lees ze hier allemaal.

Backstabbing

Maar Yates, die echt een beetje te weinig heeft geslapen, geeft het eerste hoofdstuk toch aan Kate, die er desondanks niets mee wil doen (voorlopig tenminste). Hoe dan ook: stevig potje backstabbing van Tom Yates. Niet zo chic hoor, meneertje de zogenaamd integere 'iedereen heeft geheimen' schrijver. Let op, die gaat nog een keertje uit de school klappen over zijn onderonsje met Frank.

Maar baas boven baas. Je hebt mensen die een achterbaks spelletje spelen en je hebt Doug Stamper. Dunbar dacht even dat ze er was, daar in die kelder met Frank. Als hij zich zou terugtrekken, zou zij niet onthullen dat Claire heeft gelogen over die abortus. Maar ze maakte een cruciale fout: het dagboek zelf was nog in handen van Doug. En die was, ondanks de geboden 2 miljoen dollar, nooit van plan het haar te geven. Hij deed het allemaal, zo zegt hij later in het Witte Huis tegen Frank, om zijn loyaliteit te bewijzen. 'I just set 2 million dollars on fire' is niet de meest nuchtere tekst, maar Doug is het toch al 87 dagen en wil Frank's nieuwe Chief of Staff worden. Natuurlijk! Bijna waren we er in getrapt dat Doug niets meer met de politiek te maken wilde hebben en een gezinnetje ging beginnen, maar nee hoor: Stamper is terug, with a vengeance. 'I have got a message from the president' zegt Doug tegen Dunbar door de telefoon, waarna hij het toestel aan Frank geeft. Die heeft drie woorden voor zijn tegenstander: 'GO FUCK YOURSELF'. Wat een heerlijk smakelijke, handenwrijvende scène was dat: Frank op zijn allerbest. Fijn hoor, Stamper en Underwood weer herenigd. Maar de grootste bedreiging voor Frank komt nu niet meer van buiten, maar van zijn bloedeigen Claire. Op naar de finale.

Claire Underwood.Beeld Netflix
Doug Stamper.Beeld Netflix
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden