Recap

House of Cards-recap S03E09: kan er dan nooit iets goed gaan?

Seizoen drie van de serie House of Cards is begonnen. Volkskrant-verslaggever Julien Althuisius schrijft een recap van elke aflevering. In aflevering negen krijgt Frank Underwood te maken met een crisis rond de Jordaanvallei. Kan er dan nooit een keer wat goed gaan in deze serie? Let op: spoilers.

Beeld Netflix

We openden de negende aflevering van dit seizoen met een rustiek shot van maisvelden, begeleid door een steeds luider wordende soundtrack van gehijg. Het is journaliste Kate, die maar weer eens bovenop schrijver Tom gekropen is. Zou ze hem echt leuk vinden of probeert ze uiteindelijk toch iets bij hem gedaan te krijgen? Of allebei? Hoe dan ook, we zijn weer een tijdje verder in het verhaal, want Kate en Tom reizen in het kielzog van Frank terwijl hij zijn campagne voert. De gevierde quotes uit zijn AmWorks-speeches kennen ze inmiddels bijna allemaal uit hun hoofd: 'You are entitled to...'

'NOTHING!' brult de schuur waar Frank als een dronken volksmenner staat te schreeuwen om zieltjes te winnen. Lang kan ook dit gejubel niet doorgaan, want Claire geeft Frank een briefje waarop staat dat er bij de vredesmissie in de Jordaanvallei acht Russische soldaten zijn omgekomen.

De Russen onderzoeken de plek zelf en willen er niemand bij hebben. Als Israël in paniek raakt, zullen zij de vallei ook weer binnentrekken. En als dat gebeurt zullen de Palestijnen ook weer reageren; en dan is het einde helemaal zoek. Terwijl Seth zijn assistent uitlegt dat hij het iets anders ('flip it around and put a happy face on it') aan de pers moet verkopen, stapt Frank terug in de Air Force 1 richting Washington. Aan boord ook Harlan Traub, voorzitter van de voedselverwerking-vereniging en belangrijk voor Frank om invloed te krijgen in Iowa.

Frank ontmoet hem even kort in het vliegtuig. 'We moeten praten over de modernisering van de voedselverwerkingindustrie in Iowa', zegt Traub, waarop Frank zich tot ons wendt en de legendarische woorden spreekt 'Please, slit my wrists with his butter knife'.

Doug Stamper. Beeld Netflix

Recap: House of Cards

Elke dag een recap van een aflevering van het derde seizoen van House of Cards. Lees ze hier allemaal.

Petrov offert eigen mannen op

Daar gaat het niet van komen, want Frank wordt weggeroepen. Petrov aan de telefoon. De Rus geeft Frank de schuld van de acht Russische doden. 'We hebben je hulp niet nodig. Ik doe wat nodig is', briest Petrov en smijt de hoorn op de haak.

Als Frank dit niet kan oplossen, dan Claire wel. Ze zoekt contact met Alexi die haar influistert dat dit het werk is van de Russische geheime dienst FSB. Rusland wil onder de missie uit komen en Russische doden zouden daar het ideale excuus voor zijn. Petrov heeft zijn eigen mannen opgeofferd. Claire biedt Alexi bescherming, maar hij moet daar niets van hebben en wijst even fijntjes op de Chinese zakenman Xander Feng (in de laatste aflevering van vorig seizoen bood Frank Feng immuniteit aan in ruil voor een bekentenis, maar Feng werd later lachend uitgeleverd aan China).

Even naar twee andere mannen. Want behalve de crisis rond de Jordaanvallei, ging deze aflevering over twee stugge, onverzettelijke mannen die braken. Allereerst Doug: hij is ontroostbaar nadat hij van Gavin hoort dat zijn heimelijke liefde Rachel weliswaar gevonden is, maar dood. Dit betekent waarschijnlijk ook het einde van de verhaallijnen over journalist Lucas, die nog steeds in de gevangenis zit weg te rotten en de moorden op Zoe Barnes en Peter Russo. Nu Rachel weg is, kan niemand Frank meer aan die misdaden linken. Tenzij, tenzij, tenzij dit allemaal een elobarate scam is van Gavin de Hacker. Maar dat zal waarschijnlijk niet.

Trouwe Doug

Doug belt Seth op en vraagt hem door te geven aan Frank dat zijn moeder is overleden. Als Frank dat hoort weet hij genoeg (Dougs moeder is tien jaar geleden overleden) en laat Doug naar het Witte Huis halen. Doug heeft Frank drie dingen te vertellen: 'Rachel is dood', 'ik ben dronken' en 'ik werk voor Dunbar'. We hadden al wel zo'n vermoeden, maar nu weten we het zeker: Doug deed het allemaal om zo dicht mogelijk bij Dunbar te komen; om Frank te bewijzen dat hij nog steeds bruikbaar is.

Frank wil zich ontfermen over zijn trouwe Doug, maar daar moet hij in eerste instantie niets van hebben: 'Ik ben geen Peter Russo. I won't go like he did.' Op een of andere manier weet Frank vervolgens toch deze situatie naar zijn hand te zetten. Woedend belt hij Dunbar op om haar de schuld te geven van Doug's inzinking. 'You came very close to killing him', schuift Frank alle verantwoordelijkheid in de schoenen van Dunbar. Niet nog een keer doen, waarschuwt hij haar, want 'I will put you in your fucking grave'.

(Best lekker trouwens, hoe Frank Underwood altijd 'fucking' zegt. Hij gebruikt het alleen als hij echt heel erg kwaad is, waardoor hij het er met zo'n diepe, bijna gorgelende klank van achter uit de keel uit perst.)
Het is voorlopig even exit voor Doug, die thuis wordt gebracht door Meechum en weer met zijn broer herenigd wordt (met een wat menselijker weerzien dan hun formele afscheid in aflevering 1).

Claire Underwood Beeld Netflix

Behalve de schipbreuk van Doug, was er deze aflevering ook een iets kleinere breakdown van Remy, die tot nu toe alleen maar kenden als die charmante, gehaaide kerel; immer onkreukbaar. Maar zijn liefde voor Jackie en een terloopse opmerking van Traub ('je bent slechts de chauffeur') zorgen ervoor dat hij uit frustratie iets te diep het gaspedaal indrukt, waarna hij wordt aangehouden en zich, gereduceerd tot 'a nigger in a nice car', even helemaal laat gaan tegenover twee agenten. De enige bij wie Remy zich kwetsbaar durft op te stellen is Jackie. En laat die nou net op het punt staan te gaan trouwen. Toch: ergens voel je dat de liefde wederzijds is, dus daar kan nog wel wat gebeuren.

Goed, terug naar de Russen en de Jordaanvallei. Frank besluit tot een uiterst geheime missie waarbij hij een team richting de plek van de aanslag stuurt om onderzoek te doen. Daarbij krijgen ze hulp van een Israëlische informant, die het team ontmoet op een locatie in de buurt van de desbetreffende plek.

Maar de informant blijkt een 'bad agent' te zijn: in de Situation Room klinkt Russisch en daarna schoten. Er vallen één dode en drie gewonden. Als hij Petrov later aan de telefoon heeft, zegt Frank dat hij weet dat het zijn mannen waren. Dat maakt niet veel meer uit; want de Israëli's weten nu ook dat de Amerikanen een geheime missie hebben ondernomen. Zij sturen troepen de Vallei binnen, waardoor Hamas en Hezbollah ook weer in actie komen. 'This is gonna be bad'.

Dit gaat niet meer goed komen tussen Frank en Petrov. En de gevolgen van de geheime missie zullen ook niet mals zijn; niet alleen op politiek gebied (Claire heeft een hoop uit te leggen aan de VN), maar Frank zal er ook in de pers op afgerekend worden. Het einde van seizoen drie begint in zicht te komen; nog vier afleveringen. Zo kalm als dit seizoen begon, zo vreselijk lijkt alles uit de hand te lopen naarmate we het einde naderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden