RECAP

House of Cards-recap S03E06: Politiek of revolutie?

Seizoen drie van de serie House of Cards is begonnen. Volkskrant-verslaggever Julien Althuisius schrijft een recap van elke aflevering. In aflevering zes gaat het allemaal niet zoals gepland. Let op: spoilers.

Beeld Netflix

Oh boy, dat ging niet helemaal volgens plan. Alle goede intenties en snode plannen ten spijt, zijn Frank en Claire aan het eind van deze zesde aflevering verder van huis dan ooit.

Het begon met Frank en Claire aan boord Air Force One, onderweg naar Moskou. Frank, in presidentieel joggingpak en Nike's (geen Air Force 1's) praat wat met schrijver Tom Yates. Frank's eerste baantje - het mag niet in het boek - was op een boerderij waar ook wiet geteeld werd. Veel meer komen we niet over zijn jeugd te weten, want hij wordt al snel weggeroepen door Claire.

Lompe klootzak

Ze zijn vol vertrouwen, deze Bonnie en Clyde van de wereldpolitiek, over hun tripje naar het Kremlin. Een deal tussen Rusland en de Verenigde Staten over een troepenmacht in de Jordaanvallei lonkt aan de door het noorderlicht opgevrolijkte horizon. En ze zorgen er gelijk voor dat homorechten-activist Michael Corrigan wordt vrijgelaten. Het zal goede pr zijn voor Frank, die zich tot nu toe weigert uit te spreken over zijn standpunt inzake homorechten.

Viktor Petrov ontvangt Frank en Claire met open armen en is geen schim meer van de lompe klootzak die een paar afleveringen geleden als een olifant in een porseleinwinkel door het Witte Huis denderde. 'We willen allemaal hetzelfde, dit is pas de eerste stap' fluistert Petrov Frank en Claire bij hun welkom in. En terwijl de liploze mr. Litsky (wat is dat toch met Russen en hun lippen in deze serie?) Claire naar Corrigan brengt, beginnen Frank en Petrov met hun onderhandelingen. 'We beginnen opnieuw' zegt Frank. 'Alsof we elkaar voor het eerst ontmoeten' vult Petrov hem aan.

Beeld Netflix

Twee handen op één buik

Claire ontmoet Michael Corrigan in zijn cel (waren er meer mensen die een beetje een vreemde bijsmaak aan Corrigan overhielden? Dat lange, dunne lijf, die ingevallen wangen en die duistere blik; hij zag er eerder uit als een levensgevaarlijke seriemoordenaar dan als een rechtschapen activist). Claire vertelt hem dat hij morgen met de Underwoodjes terug naar de VS zal vliegen. Het enige, klein dingetje maar hoor, dat hij hoeft te doen is een verklaring op te lezen. 'Ik Michael Corrigan bied mijn excuses aan Rusland aan omdat ik de wet heb geschonden, omdat ik minderjarigen heb blootgesteld aan niet-traditionele relaties. Ik ben president Petrov dankbaar dat hij zo genadig is mij vrij te laten en me laat terugkeren naar de Verenigde Staten.' Maar Corrigan is een tough cookie en weigert aan de voorwaarden te voldoen. 'Het zijn maar woorden' probeert ze Corrigan te overtuigen, 'je kunt ze weer intrekken als je terug bent.' Ze besluit bij hem in de cel te blijven en niet zonder hem weg te gaan.

Frank en Petrov zijn opeens twee handen op één buik en onderhandelen moeiteloos over het plaatsen van troepen in het Midden-Oosten. Ja hoor, dit is goed, dat is prima, moet ik nog ergens financieel bijspringen? 'Alles wat je kan missen helpt'. De heren weten zelfs een akkoordje te sluiten over het deels ontmantelen van het missile defence system in Polen en Tsjechië. Het eerste barstje in het mierzoete glazuur komt wanneer Petrov hoort dat Claire ervoor heeft gezorgd dat ze niet wordt afgeluisterd in de cel.

Beeld ap

Egoïsme

Claire blijft het proberen bij Michael: 'je hoeft het niet te menen, je hoeft het alleen te zeggen' drukt ze hem als doorgewinterd politica op het hart. Maar Michael is onvermurwbaar; het is ideaal tegen praktijk. Politiek versus revolutie.

'Geen verklaring, geen overeenkomst' maakt Petrov Frank duidelijk. Michaels verklaring betekent alles voor de Russische president. Althans, niet per se voor hem. Want we leren dat het Petrov eigenlijk allemaal niet zoveel kan schelen en zelfs tekenen van tolerantie vertoont: hij kent genoeg homo's en houdt nog van ze ook. Nee, het is hem te doen om de beeldvorming. Petrov moet het conservatieve deel van Rusland tevreden houden, anders lopen ze genadeloos over hem heen.

Claire gooit het over de boeg van het huwelijk, Michael moet het voor zijn man John doen. Claire verwijt Michael egoïsme en leest hem de les over het huwelijk. 'Het gaat om respect, en jij respecteert zijn pijn niet.' 'Weet je wat ik me afvroeg tijdens mijn hongerstaking?' zegt Michael tegen Claire, 'Ben ik echt bereid hiervoor te sterven?'

Beeld Netflix

Geen deal

Nou, dat wordt al vrij snel duidelijk. Notabene met de sjaal van Claire maakt Michael een einde aan zijn leven terwijl de First Lady even ligt te slapen. Het breekt Claire, die zich even later verdrietig bij Frank en Petrov voegt. Frank vraagt haar alvast naar het vliegtuig te gaan, maar Claire wil per se de persconferentie bijwonen. Klinisch spreken Frank en Petrov vervolgens hun persmomentje door. 'Ik spreek ook mijn medeleven uit en zeg dan dat ik hem vandaag wilde vrijlaten'. 'Dan bedank ik je voor je grootmoedigheid. En dan een paar woorden over de Jordaanvallei.' Meedogenloos over tot de orde van de dag.

Op die persconferentie trapt Claire in eerste instantie een paar open diplomatieke deuren in. Maar ze bedenkt zich en laat voor heel even haar hart spreken. 'Ik kan hem niet onteren door nu een leugen te vertellen. Michael was bereid te sterven voor zijn overtuigingen. Hij was dapper en zijn stem moet gehoord worden. U moet zich schamen, president.' Het is een even dappere als politiek domme zet van Claire, maar wat is het verfrissend om voor een keertje in deze serie cynisme het te zien afleggen tegen oprechtheid, al is het maar voor heel even.

Dus; geen deal tussen de VS en Rusland en Claire en Frank keren onverrichter zake terug naar huis. Onderweg in het vliegtuig, terwijl de zon via de raampjes van Air Force One naar binnen valt (cinematografisch is aan werkelijk alles gedacht) komt de wrevel tussen Claire en Frank tot een grimmig hoogtepunt. Het is een van de beste dialogen tot nu toe in House of Cards. 'Hij was een lafaard en ik ben blij dat hij dood is' briest Frank. 'Hij was moediger dan jij ooit zult zijn' bijt Claire hem dan toe. Even woedend als kalm spreekt Frank: 'You wonder what takes real courage? Keeping your mouth shut, no matter what you might be feeling. Holding it all together when the stakes are this high.' Geen wonder dat dit citaat de trailer voor dit seizoen van House of Cards gehaald heeft. 'We zijn moordenaars, Francis' zegt Claire verslagen. 'Nee, we zijn overlevers.'

Beeld Netflix

Creepy Stamper

Wat nu? Gaat Claire alsnog proberen om de Uniting For Peace-resolutie er zonder Rusland doorheen te krijgen? Maar nog belangrijker: wat betekent de persconferentie van Claire voor de populariteit van Frank in de Verenigde Staten? Zij zal als held onthaald worden, maar hij ook?

Ondertussen blijft Creepy Stamper zich fanatiek inzetten voor de campagne van Heather Dunbar. Zijn andere plannetje lijkt ook op rolletjes te lopen. Want wow: dat was even een heftige actie van hacker Gavin. Natuurlijk testte hij negatief op HIV, maar tegen Lisa vertelt hij het tegenovergestelde. Hij krijgt haar zo ver om eindelijk wat over Rachel te vertellen en weet nu beter waar hij moet zoeken: waarschijnlijk houdt ze zich ergens in New Mexico op. Blijft de vraag wat Doug straks met haar gaat doen als ze haar gevonden hebben. Levert hij haar over aan Frank, of gebruikt hij haar voor de campagne van Dunbar die door Doug steeds meer wordt verleid tot voorzichtige stapjes in the dark side.

We zitten inmiddels alweer bijna op de helft en het lijkt alsof er nog zoveel moet gebeuren. Los van het hele banenplan van Frank, zijn broze relatie met Rusland en die eeuwige VN-resolutie (kan die er gewoon even wel of niet komen in de volgende aflevering?) is er nog een aantal lange-termijn dingen die we graag willen weten. Wanneer gaat Frank zich verkiesbaar stellen voor 2016? En gaat hij dan toch campagne voeren? Dan zal hij eerst zijn Democratische tegenkandidaten een kopje kleiner moeten maken; en daarna nog de Republikeinse presidentskandidaat. Wat een heerlijk vooruitzicht: een televisiedebat met Frank Underwood tegen Mendoza. Maar misschien lopen we nu veel te ver op de zaken vooruit.

Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden