House of Cards-recap S03E03: Maar Troels, wat doe je nou?

Seizoen drie van de serie House of Cards is begonnen. Volkskrant-verslaggever Julien Althuisius schrijft een recap van elke aflevering. In aflevering drie ontmoet Frank Underwood de Russische president Viktor Petrov. Let op: spoilers.

Beeld Netflix

Troels! Troelsie! Troels Hartmann! Wie The Killing kent zal bij de eerste scène met Victor Petrov onmiddelijk hebben teruggedacht aan de charmante Deense politicus met die mooie naam en discutabele reputatie.

Maar goed, Victor Petrov dus. Of beter - want wie houden we nou voor de gek? - Vladimir Poetin. Die verbeten mond, die kille blik, dat haar, dat asgrauwe gezicht, die homohaat, die intialen; Lars Mikkelsen (broer van Mads 'Hannibal' Mikkelsen) was op het enge af een kopie van de Russische president. Zelfs die anekdote over surfen klopt.

Beeld ap

Honger

Petrov was in het Witte Huis vanwege een Midden Oosten-top. De Amerikanen en hun bondgenoten willen een internationale troepenmacht in de Jordaanvallei hebben om zo de vrede tussen Israël en Palestina te kunnen waarborgen. En dan kun je als VS/VN natuurlijk niet om de Russen heen. Maar Petrov/Poetin/Troels laat al - voordat de top goed en wel begonnen is - niet geinteresseerd te zijn in een overeenstemming. Wat wil hij dan? 'Rusland heeft geen baat bij vrede in het Midden-Oosten' legt Petrov Frank uit. Wat komt Petrov dan doen in het Witte Huis? Want Frank weet: 'Mannen als u komen niet naar een diner als ze geen honger hebben'. Petrov zegt dat ie er even over moet nadenken.

Intussen is Claire inderdaad door Frank, achter de rug van de senaat om, definitief benoemd tot VN-ambassadeur voor de Verenigde Staten. En nu moet ze dus andere VN-ambassadeurs warm maken voor het Jordaanvallei-plan van haar man, pardon: Claire heeft liever dat we aan hem refereren als 'de president'. Natuurlijk. Behoorlijk ongemakkelijk is nu dat Claire moet samenwerken met Catherine (Hillary) Durant. Claire probeert dat meerdere keren aan de kaak te stellen en zoekt steeds de vriendelijke toenadering bij Durant, maar daar wil de Minister van Buitenlandse Zaken in eerste instantie niets van weten.

Pussy Riot

Ongemakkelijk is ook het staatsbanket van die avond. Stel: je wil iets gedaan krijgen van de president van Rusland. Wie nodig je dan als allerlaatste uit? Inderdaad, Pussy Riot (leuke cameo overigens). Wiens idee was dat? En hoe kom je met dat soort ideeën in het Witte Huis te werken? Het is een grote, dikke, vette middelvinger, recht in het gezicht van Petrov. Maar die is er niet van onder de indruk en is met andere dingen bezig. 'Wie is bedwelmender' vraagt hij Claire, 'de wijn, of Claire Underwood?' Of - mogen we daar nog een optie aan toevoegen - shotjes wodka uit flessen van 750.000 euro per stuk? Omgerekend 37.500 euro per shotje.

De wodka heeft het gewenste effect en even later zien we hoe Frank de microfoon pakt en een liedje zingt. Prachtig, die oncomfortabele verafgoding van de president die toevallig ook nog heel erg leuk kan zingen. Maar weet je wie ook heel leuk kan zingen? Petrov. En wat kan hij zingen? Het liedje van Tetris. Leuk, gezellig, iedereen dansen, lachen, klappen. Totdat Petrov Claire vol op haar mond zoent. Pussy Riot that, Frankie-boy.

'Doe je dat vaker?' vraagt Frank Petrov later, als ze een sigaar roken in de kelders van het Witte Huis. Misschien moeten we hier even stoppen en opmerken hoe mooi het er allemaal uitziet. Het kleine streepje licht dat op de ijskoude ogen van Petrov valt, de schaduwen over het gezicht van Frank; het geeft die hele scène extra intensiteit mee. En dat geldt eigenlijk voor de hele serie; de manier waarop in House of Cards met cameraperspectieven en lichtval wordt gespeeld, alsof de Director of Photography bij Caravaggio in de leer is geweest.

Nadezhda Tolokonnikova (L) and Maria Alekhina, leden van Pussy Riot.Beeld afp

Whiksypong

Terug naar die kelder. Petrov legt zijn eisen op tafel. In ruil voor zijn medewerking in het Midden-Oosten wil hij dat Frank het raketschild van de Verenigde Staten ontmantelt. Frank moet daar op zijn beurt even een nachtje over slapen. Alsof Petrov Frank de hele dag niet genoeg vernedert heeft (die opmerking over Claire en kunstenaars was ook al niet bepaald diplomatiek), drukt hij en passant nog even zijn sigaar uit op de keldermuur als ware het Franks handpalm.

Het is een fris perspectief voor een keertje: Frank die in zijn machismo volledig overschaduwd wordt door zijn Russische aartsvijand. Laat hij dit allemaal zomaar over zijn kant gaan?

Natuurlijk niet, maar in plaats van hem van de trap te flikkeren en in brand te zetten (Franks heimelijke wraakfantasieën kennen geen halve maatregelen), bewaart Frank nog even zijn kalmte tot de volgende dag.

Want er is een alternatief plan. Na een potje whiskypong (je weet dat je het gemaakt hebt als je iemand in de holst van de nacht kunt wegsturen om pingpongballen te zoeken) bedenken Claire en Durant een manier waarop ze toch om Rusland heen kunnen. Namelijk niet een internationale troepenmacht, maar blauwhelmen die onder het mom van de VN-resolutie Uniting for Peace de vrede gaan bewaken in het Midden-Oosten. De resolutie behelst dat wanneer de internationale vrede en veiligheid in het gevaar komt omdat een van de vijf permanente leden van de VN dwars ligt, er alsnog actie ondernomen kan worden.

En dat is precies waartoe Frank de volgende ochtend besluit. Hij had Petrov nog één kans gegeven om tot inkering te komen. Maar nog halfdronken komt de Rus met een of andere slechte metafoor aan over een Lada en Lexus. Frank is er klaar mee. Waar de twee mannen elkaar tussen de sigare, vodka's en surfplanken nog bijna vonden, stuurt Frank Petrov met lege handen terug naar huis en legt in de daaropvolgende persconferentie ook nog even haarfijn uit dat het allemaal de schuld is van de Russische president.

Die verhoudingen staan dus vanaf nu op extra scherp, weten we dat ook weer. Doug Stamper wees ondertussen een lucratieve baan af en legt zich in plaats daarvan toe op het opsporen van Rachel Posner. Dat kan natuurlijk niet zonder de hulp van Gavin de Hacker, die zich nu echt in het nauw gedreven voelt door de FBI en in ruil voor het vrijgeven van zijn paspoort (kan Dougie dat wel?) in de lunchpauze op zoek gaat naar de gevluchte Rachel.

Wat we nog willen weten:
- hoe is het nou met journalist Lucas?
- komt Amerika Works er doorheen?
- wie zijn de tegenkandidaten van de Democraten voor 2016?
- krijgen we na Troels Hartmann dit seizoen ook nog ergens Birgitte Nyborg te zien?
- Is er nog vodka?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden