Column

House of Cards, maar dan echt

Jeb Bush speecht in Florida, 2 juni.Beeld reuters

De vader van Jeb Bush was president van Amerika, zijn broer ook, en nu wil hij het zelf ook worden. Het wemelt in de Verenigde Staten van de politieke dynastieën, maar als het Jeb (John Ellis Bush) lukt om het presidentschap te veroveren, gaat de Bush-dynastie fier op kop in de rangorde van machtige politieke families.

In het grijze verleden werden vader John en zoon John Quincy Adams ook president. In de jaren zestig van de vorige eeuw leek het er even op dat Bobby Kennedy in de voetsporen zou treden van zijn doodgeschoten broer John F., tot ook hij werd vermoord. De twee presidenten met de naam Roosevelt, Theodore en Franklin Delano, waren verre neven.

In Nederland kennen we ook wel families die meerdere prominente politici hebben geleverd (Donner, Drees, Korthals, De Gaay Fortman, Den Uyl, Patijn), maar voor familieleden aan de top van het landsbestuur moeten we ver terug: vader Rutger Jan en zoon Gerrit Schimmelpenninck; Jan Jacob Rochussen, zijn schoonzoon Jacob van Zuylen van Nijevelt en diens neef Julius; vader Jan en zoon Theo Heemskerk - allen premiers, maar wel allemaal langer dan een eeuw geleden. De Van Zuylen van Nijevelts realiseerden zich dat de tijden veranderden en begonnen pretpark Duinrell.

Misschien kunnen we hieruit concluderen dat de Verenigde Staten door een fase gaan die wij al een tijdje achter ons hebben gelaten, die van de oligarchie. Maar het kan natuurlijk ook met geld te maken hebben: president van de VS worden kost tegenwoordig een miljard dollar, en dan helpt een stevig familiekapitaal.

Natuurlijk hebben wij de Oranjes, die de functie van staatshoofd even gemakkelijk doorgeven van moeder op dochter als van moeder op zoon en straks weer van vader op dochter - maar die hoeven er geen campagne voor te voeren.

Volgens onze correspondent in de VS, Arie Elshout, vindt zelfs Barbara Bush, de moeder van George W. en Jeb, het merkwaardig dat de strijd om het presidentschap van de VS straks mogelijk wordt gevoerd door de zoon en broer van eerdere presidenten én de echtgenote van de man die háár eega in 1992 van een tweede termijn hield. Straks zijn zes van de laatste acht presidentiële termijnen bezet door óf een Bush óf een Clinton.

Barbara heeft nóg twee zonen en een dochter, Neil, Marvin en Dorothy. Als het Jeb straks lukt, gaan die misschien denken dat het presidentschap de Bushes rechtens toekomt en stellen ze zich ook kandidaat. Zo zijn monarchieën ontstaan.

President John F. Kennedy(R) en zijn broers, Robert F. Kennedy(L), en senator Edward Moore Kennedy.Beeld afp

Jeb moet eerst nog wel even de Republikeinse kandidatuur binnenhalen. Dat wordt nog een magnifiek en groots gevecht, want als het een beetje meezit zijn er straks achttien gegadigden. Onder wie fascinerende kandidaten als de zakenman Donald Trump en Carly Fiorina, een voormalige CEO van Hewlett Packard. Op 6 augustus zendt FoxNews het eerste debat tussen de kandidaten uit, waaraan alleen mag worden deelgenomen door de nummers een tot en met tien in de polls. De anderen kunnen het meteen schudden, waarmee de polls als een soort voorverkiezing fungeren. Misschien kan op den duur dat hele omslachtige verkiezings-circus worden vervangen door één beslissende peiling.

Geen mooier entertainment dan de Amerikaanse verkiezingen: garantie voor drama, vuil spel, verrassende verhalen, scoops en onverwachte wendingen. Het worden weer opwindende tijden, die erom vragen elke dag even naar de geweldige politieke site RealClearPolitics te gaan.

House of Cards, maar dan echt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden