Houellebecq: De wereld als markt en strijd

'Ik houd van het werk van Michel Houellebecq, in het bijzonder zijn eerste roman De wereld als markt en strijd. Mijn vrienden zijn fan van Houellebecq en wilden dat ik het ging lezen. Maar als mensen ergens enthousiast over zijn, ben ik dat vaak niet. Na enige aarzeling begon ik met Platform en daarna las ik Elementaire deeltjes. Van De wereld als markt en strijd was ik uiteindelijk het meest onder de indruk.

Loes Reijmer

Bert Brussen (34), blogger onder meer voor Geen Stijl.

'De hoofdpersoon is een man die verschrikkelijk werk doet, en ook nog eens heel lelijk is. Toch probeert hij uit alle macht vrouwen te versieren. In een discotheek wordt hij op de dansvloer hard afgewezen door een meisje. Dat is voor iedere man herkenbaar, afgewezen worden tijdens het uitgaan. Al lezend kun je je goed voorstellen dat jij daar op de dansvloer staat.


'Het boek gaat over menselijke verhoudingen en overlevingsstrategieën. Houellebecq vangt de tijdsgeest goed. Als je niet voldoet aan de minimumeisen die deze oppervlakkige, materialistische en individualistische wereld stelt, dan is het leven heel zwaar. Houellebecq gebruikt het uiterlijk van de hoofdpersoon als metafoor. Het boek is een realistische aanklacht. Dat is misschien cynisch, maar ik ben ook erg cynisch.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden