'Houdt sollicitant anoniem'
Om de integratie van allochtonen in Frankrijk te verbeteren moeten de gegevens van sollicitanten anoniem aan bedrijven worden voorgelegd. Daarnaast moeten in de statistieken de etnische afkomst van iemand worden opgenomen....
Die aanbevelingen zijn afkomstig van een commissie onder leiding van detopondernemer Roger Fauroux, tevens oud-minister van Industrie. Hij schreefmet andere werkgevers en werknemers een rapport dat het 'republikeinsetaboe' op de etnische statistieken wil doorbreken. De Franse ideologie vangelijkheid van de burgers tegenover de staat verhindert het vermelden vaniemands etnische achtergrond. Dat zou immers betekenen dat de mens niet alsstaatsburger, maar als lid van een beperkte gemeenschap zou wordenbeschouwd.
Die 'vrijwillige blindheid' voor etniciteit leidt tot een gebrek aancijfers over een 'schandalig' probleem, de discriminatie door werkgevers,zo betoogt Fauroux. Want het ontbreken van statistieken 'levert een handigexcuus op aan eenieder die het probleem wil ontkennen', zo schrijft hij ineen rapport dat hij donderdag aan de minister van sociale cohesie,Jean-Louis Borloo, overhandigde.
De zwaargewicht Fauroux en zijn commissie voegen zich in eenaanzwellend koor van met name werkgevers, die vinden dat jongeren van(Noord-)Afrikaanse afkomst een betere kans op de arbeidsmarkt moetenkrijgen.
Eerder al toonde de nieuwe werkgeversvoorzitter, Laurence Parisot, zichvoor een meetinstrument. Ook topverzekeraar Claude Bébéar adviseerde deregering om het Anglo-Amerikaanse voorbeeld van de anonieme cv's toe tepassen. Grote bedrijven krijgen daarbij via een intermediair, bijvoorbeeldeen uitzendbureau of een wervings- en selectiebureau, de levensloop enkwaliteiten van een kandidaat voorgelegd, maar niet diens foto, naam ofadres. Eenmaal uitgenodigd voor een gesprek maken allochtonen een beterekans op een baan, leert de praktijk.
De discussie over positieve discriminatie en varianten daarop werd in2004 aangezwengeld door minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy.Hij toonde zich er ronduit een voorstander van, wat hem de hoon van de restvan rechts Frankrijk opleverde. Inmiddels wint het thema aan populariteitin werkgeverskringen. Symbolisch was dat de onlangs opgerichte HogeAutoriteit tegen de discriminatie de afzwaaiende Renault-topman LouisSchweitzer als baas kreeg.
Maar de regering houdt vooralsnog de boot af. Bij het in ontvangstnemen van het rapport deed minister Borloo het idee van de anonieme cv'saf als 'een fout goed idee'. Over de suggestie van etnische statistiekenis premier De Villepin niet enthousiast.