Houding Medvedev stemt EU hoopvol

De Europese Unie en Rusland hebben vrijdag tijdens hun topontmoeting in het Siberische Chanti-Mansisk ‘een nieuwe pagina’ (Medvedev) danwel een ‘nieuw hoofdstuk’ (Barroso) geopend in hun relaties....

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Van Europese zijde werd de ‘open atmosfeer’ van de besprekingen geloofd. De Europese bezoekers droegen hieraan zelf een steentje bij, door zich te matigen in hun kritiek op de mensenrechtensituatie in Rusland.

De ontspannen opererende president Medvedev onthield zich van de agressieve retoriek waarin zijn voorganger Poetin uitmuntte Maar het is aan de Europeanen om te beoordelen of Medvedevs opmerking dat de relaties met de EU ‘net zo constructief en geslaagd’ zullen zijn als onder Poetin ironisch bedoeld was of niet.

Medvedev herhaalde zijn kritiek op het Amerikaanse raketschild, de ‘verheerlijking van nazimisdaden’ in sommige delen van Europa en de wijze waarop sommige lidstaten de EU gebruiken om hun bilaterale conflicten met Rusland uit te vechten.

Ook bracht hij opnieuw zijn idee voor een pan-Europees veiligheidspact ter sprake, dat nodig is omdat de bestaande instellingen (zoals NAVO, EU en OVSE) er niet in slagen Europa’s veiligheidsproblemen op te lossen. Zijn initiatief wordt door westerse diplomaten gezien als poging de toenadering van Georgië en Oekraïne tot de NAVO te verijdelen. Commissievoorzitter Barroso verwelkomde het als ‘idee dat nog niet voldragen is’.

Vanaf 4 juli beginnen de onderhandelingen over een nieuw partnerschapsverdrag. ‘Het moet de EU en Rusland nader tot elkaar te brengen’, zei Medvedev. Sommige waarnemers beschouwen de keuze van Chanti-Mansisk voor de topontmoeting als een Russisch signaal over de veranderde machtsverhoudingen. De regio is verantwoordelijk voor 7,5 procent van de mondiale olieproductie.

De Europeanen toonden zich onder de indruk van de prettige stijl waarin Medvedev optreedt. De hoop leeft dat Medvedevs oproep tot ‘een nieuwe impuls’ voor de relaties en ‘een dialoog zonder taboes’ perspectieven biedt voor de toekomst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden