Houding CDA 'irriteert' premier Rutte

De politieke verhoudingen tussen het kabinet en oppositiepartij CDA blijven kil. Minister-president Mark Rutte zei vandaag na de ministerraad dat de houding van de christendemocratische partij in het parlement hem 'bij tijd en wijle irriteert'.

Rutte en Buma bij debat Beeld anp

Het lijkt of CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zijn oppositierol 'tot het uiterste wil doordrijven', aldus Rutte. 'Dat valt me tegen.' De contacten in politieke en zakelijke zin zijn 'absoluut nul'. Er zijn geen contacten of bewegingen, voegde hij eraan toe.

Volgens de premier zit ons land in een 'bijzondere situatie' omdat het langzaam herstelt na een zware crisis. Hij zou het normaal vinden als het CDA in zo'n tijd verantwoordelijkheid neemt. De partij hoeft niet het hele kabinetsbeleid te steunen, maar wel 'een breed draagvlak voor het herstelbeleid garanderen'.

Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. De coalitieregering van VVD en PvdA heeft tot dusver voornamelijk geleund op de constructieve oppositie van D66, ChristenUnie en SGP. Die zorgen in ruil voor inspraak voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Geen gedoogpartij
Maar het is - afgaande op peilingen - nog maar de vraag of deze vijf partijen ook na de Provinciale Statenverkiezingen nog een meerderheid in de Senaat hebben. De Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. Daarom probeert Rutte vooral bij het CDA en in mindere mate bij GroenLinks steun te zoeken.

Het CDA zegt goede plannen van het kabinet te gaan steunen, maar geen gedoogpartij te willen worden. De partij wil onder meer nieuwe bezuinigingen om de belastinghervorming mogelijk te maken. Daar wil het kabinet niets van weten.

Beeld anp

Lees ook dit interview met CDA-leider Buma

Rutte hoeft na de verkiezingen niet te rekenen op afspraken met het CDA. Maar een gesprek voeren kan wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden