Houders verblijfsvergunning VS geweigerd door inreisverbod Trump

Het Amerikaanse inreisverbod voor bezoekers uit zeven landen in het Midden-Oosten heeft geleid tot een onbekend aantal arrestaties op Amerikaanse vliegvelden. Ook weigeren luchtvaartmaatschappijen, waaronder de KLM, passagiers uit deze landen naar de VS te vervoeren, waardoor die zijn gestrand. Onder hen bevinden zich houders van een officiële verblijfsvergunning in de VS.

Donald Trump. Beeld afp
Donald Trump.Beeld afp

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering heeft inmiddels gereageerd en gezegd dat de houders van een geldige Amerikaanse verblijfsvergunning apart worden gecontroleerd en pas toegelaten worden als er geen bezwaren tegen hen zijn.

Technologiebedrijven als Google en Facebook zijn verontrust over het reisverbod. De actiegroep Council on American Islamic Relations (CAIR) stapt naar de rechter om de nieuwe regels aan te vechten. Ook vluchtelingenorganisaties zijn dat van plan.

Vrijdag ondertekende president Donald Trump het decreet 'Bescherming Van De Natie Tegen Binnenkomst Van Terroristen In De Verenigde Staten'. Daardoor werd vanaf vrijdagnacht reizigers uit Irak, Iran, Libië, Soedan, Jemen, Somalië en Syrië de toegang tot de VS ontzegd. Wie op dat moment in de lucht zat en op weg was naar de VS, wachtte aanhouding op het vliegveld - tot ontzetting van wachtende familieleden.

Op zaterdagochtend dienden advocaten verzoeken tot onmiddellijke vrijlating in voor twee Iraakse vluchtelingen die op Kennedy Airport waren aangekomen. Zij stellen dat het reisverbod voor hen nog niet gold. Een van de vluchtelingen heeft de afgelopen tien jaar in Irak voor de Amerikaanse regering gewerkt.

KLM

Elders pasten luchtvaartmaatschappijen prompt hun toelatingsbeleid aan de nieuwe regels aan. Ook de KLM deed mee - tenminste zeven passagiers werden zaterdag geweigerd. 'We hadden ze heel graag willen meenemen, maar het heeft geen zin. Ze komen bij aankomst het land niet in', zei een woordvoerster van de KLM. De maatschappij betaalt de vervoerskosten van twee passagiers voor hun reis terug naar hun opstappunt. Vijf andere mensen konden al eerder worden gewaarschuwd.

Sommige maatschappijen wilden helemaal geen Iraniërs naar de VS vervoeren, dus ook geen houders van een verblijfsvergunning (green card). Of het reisverbod zich daadwerkelijk tot hen uitstrekt is onduidelijk. Lufthansa wees de suggestie van de hand dat het bedrijf een eigen beleid zou hebben en zei slechts de nieuwe regels uit te voeren.

In het decreet van Trump worden de houders van een green card niet uitgesloten, maar de bedoeling van het decreet is te voorkomen dat er terroristen meekomen met de vluchtelingenstroom. Voor Syrische christenen wil Trump een uitzondering maken. Maar het totaal aantal toegelaten vluchtelingen mag dit jaar niet meer dan 50 duizend bedragen, een halvering ten opzichte van vorig jaar.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is bezorgd over de rechtmatigheid en de praktische gevolgen van het inreisverbod dat president Donald Trump heeft ingesteld voor inwoners uit zeven islamitische landen. 'Het is belangrijk dat het niet tot discriminatie leidt. Binnen de VS vindt daar nu debat over plaats. We houden de toepassing van de maatregel goed in de gaten', aldus Koenders.

Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij KLM. Beeld anp
Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij KLM.Beeld anp

Oscar

Een organisatie voor vluchtelingenhulp, de International Refugee Assistance Project, noemde de ban op vluchtelingen 'onverantwoordelijk en gevaarlijk' en 'een ondermijning van Amerikaanse waarden'. De organisatie wijst op de medische, 'soms levensbedreigende' gevolgen voor zieke kinderen en slachtoffers van marteling: 'Voor velen van hen is verhuizing naar de VS hun enige kans op een veilig en waardig bestaan'.

Het reisverbod raakt ook een Iraanse filmmaker die voor een Oscar is genomineerd. Regisseur Asghar Farhadi wint met 'The Salesman' mogelijk in de categorie beste buitenlandse film, maar zal daar niet bij kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden