Houden uitsluitingen Russische sporters wel stand?

Zondag, de dag dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weigerde toe te geven aan de wereldwijde roep om een totale uitsluiting van sportland Rusland, waren officieel nog 387 Russische sporters welkom in olympisch Rio. Woensdag waren dat er al 105 minder.

Joelia Efimova mag van zwembond FINA niet naar de Olympische Spelen. Beeld epa

Die 105 hadden een dopinggeschiedenis. Waren door hun wereldbond (atletiekfederatie IAAF) uitgesloten. Of bleken onderwerp van documentatie in het McLaren-rapport, de uitwerking door een Canadese jurist van publicaties in The New York Times. Die 105 zijn niet welkom op de Olympische Spelen die volgende week in Brazilië beginnen.

Het is onduidelijk of al die afwijzingen door de IF's, de internationale federaties, de komende dagen stand zullen houden bij het sporttribunaal CAS, de hoogste beroepsinstantie in de sportrechtspraak. Daar zullen ze zich volgens berichten van de Russische media moeten buigen over de zaak-Efimova.

De Russische zwemster Julia Efimova kreeg in 2014 16 maanden schorsing aan de broek wegens gebruik van het hormoon DHEA. De wereldkampioene van 2013 had mogen deelnemen aan de Spelen, maar belandde op de lijst van zeven afgewezen Russische zwemmers, waarmee de wereldzwembond FINA deze week deed voorkomen alsof zij werk maakt van 'schone sport'.

Efimova heeft ongetwijfeld prima juristen die zullen wijzen op 2011, het jaar waarin het CAS het Internationaal Olympisch Comité op de vingers tikte en de zogenaamde Osaka-regel ongeldig verklaarde. Die regel was er gekomen door toedoen van de Belgische voorzitter van het IOC, Jacques Rogge. Hij hield in dat een sporter die op doping was betrapt niet mocht deelnemen aan de eerstvolgende olympische afspraak.

De Nederlandse turner Yuri van Gelder werd in 2009 gepakt op cocaïne, kreeg slechts een jaar schorsing, maar zou in 2012 op last van het IOC nog een tweede, nergens beschreven deel van zijn straf moeten uitzitten. De Spelen van Londen waren voor hem gesloten terrein. Het CAS verklaarde in 2011 die maatregel als onwettig. De Amerikaanse atleet LaShawn Merritt won zijn zaak.

De vraag is of de jurisprudentie uit de zaak-Merritt een rol gaat spelen in de huidige afwijzingsprocedure door de internationale federaties. Het IOC heeft officieel al het individuele recht laten voorgaan op de straf voor het collectief van Rusland. Sinds die uitspraak, Rusland wel, dopingzondaars niet, is IOC-voorzitter Thomas Bach voor een lafaard versleten, een man die zijn rug niet recht heeft gehouden.

Atleet LaShawn Merritt vocht met succes zijn uitsluitng aan. Beeld afp

Zijn landgenoot Robert Harting, olympisch kampioen discuswerpen, wierp zich op als de hardste criticaster van Bach. 'Wat mij betreft is hij (Bach) deel van het dopingsysteem, niet van het antidopingsysteem. Ik schaam me voor hem. Ik heb al vaker mijn teleurstelling geuit over Thomas Bach. Maar dit is een nieuw niveau van teleurstelling.'

Bach, de man met de meest transparante brillenglazen van de mondiale bestuurscultuur, kreeg voor de kiezen dat hij klokkenluider Julia Stepanova had uitgesloten van olympische deelname. Zij leek de dapperste vrouw in het spel der grootmachten dat de aankomende Spelen tot nu totaal overschaduwt. Haar moed heeft zich niet uitbetaald, die emmer met drek krijgt Bach nog dagelijks over zich heen.

Rumoerig Rio wordt een zwaar verblijf voor de Duitse jurist die woensdag in het Olympisch Dorp maar aanschoof voor een broodje met de Nederlandse handbalsters. Zij lachten vriendelijk naar hem. Ze zullen geen weet hebben gehad van het verschil tussen de Julia's (Stepanova en Efimova), twee Russinnen die om uiteenlopende redenen de Duitse sportregent zullen haten.

Ook Russische turners, volleyballers en schermers naar Rio

- De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag gezegd dat er bewust een politieke campagne gevoerd wordt tegen Rusland.Volgens hem heeft het uitsluiten van de Russen grote gevolgen. Bij het 'uitzwaaien' van een deel van de Russische delegatie naar Rio zei hij dat 'de uitsluiting van onze sporters niet alleen de Spelen zal schaden maar de gehele internationale sport'.

- IOC-voorzitter Thomas Bach vindt dat de strijd tegen doping niet langer een zaak moet zijn van de sportbonden, maar van een onafhankelijke organisatie als het CAS. Dat zei de Duitser tegen persbureau DPA. 'We geven als IOC alvast het goede voorbeeld. De straffen in Rio zullen niet door het IOC worden bepaald, maar door het CAS.' De internationale gymnastiekfederatie FIG ziet geen reden om de Russische turnploeg te weren van de Spelen van Rio.

- Ook de schermbond laat de Russische deelnemers toe bij de Spelen.

- De poule-indeling van de volleybaltoernooien blijft ongewijzigd. Volgens de internationale federatie zijn de twee Russische zaalteams (mannen en vrouwen) en de Russische beachvolleybalduo's welkom.

- De internationale triatlonbond ITU liet woensdag weten dat de zes Russische deelnemers mogen starten op de Spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.