Houd visa voor Europa betaalbaar

De Europese ministers van Vreemdelingenzaken zich donderdag over de visumpolitiek van de Europese Unie. Op tafel ligt een Frans voorstel de prijs van het kortdurende visum te verhogen....

Kathalijne Buitenweg

De prijsverhoging lijkt bescheiden, maar de landen waarvoor de visumplicht geldt, zijn armer dan de EU-landen. Bovendien maken aspirant-reizigers veel extra kosten. Zij moeten de tocht naar een Europees consulaat maken, verzekeringen afsluiten en documenten verkrijgen om te bewijzen dat zij een legitiem reisdoel hebben. Zo kost een visum al gauw een maandloon of meer voor een Wit-Rus, een Bosniër of een Libanees.

Een hogere visumprijs zal juist reizigers met eerbare motieven ontmoedigen en degenen die naar Europa willen voor misdaad of illegale arbeid aanmoedigen clandestien de grens over te steken. Mensensmokkelaars spinnen daarbij garen.

Achter het streven naar kostendekkende visa schuilt de veronderstelling dat alleen de vreemdeling belang heeft bij een reis naar Europa. Die veronderstelling rammelt. Toeristen brengen geld in het laatje. Zakenlieden sluiten deals tot wederzijds profijt. Wetenschappers wisselen kennis uit. Bovenal kunnen deze bezoekers in Europa proeven van vrijheden die zij thuis vaak ontberen. Zij zien hier dat kritiek op machthebbers, gelijke rechten voor vrouwen en tolerantie voor seksuele minderheden een samenleving niet zwakker, maar sterker maken. De verbreiding van dit democratische model is een Europees belang. Onze veiligheid hangt ervan af. Goede buren bieden meer bescherming dan hoge grenshekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden