Commentaar

Houd ook rekening met wat Groningers zelf 'acceptabel' vinden

Het zal nog lang duren voordat het vertrouwen van de getroffen Groningers in de overheid is hersteld.

Verontruste Groningers protesteren tegen de gaswinning tijdens een fakkeloptocht. Beeld anp

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) trekt zich terug uit de afwikkeling van de schade die in Groningen is aangericht door aardbevingen. Dit werd tot nu toe gedaan door het Centrum Veilig Wonen, een uitvoeringsinstantie van de NAM. De laatste daad van dit CVW was het afwijzen van alle 1600 schademeldingen net buiten het officiële bevingsgebied. Het CWV onderstreepte hiermee zijn reputatie bij de getroffen bewoners als de slager die zijn eigen vlees keurt.

De NAM geeft nu gevolg aan een dringend advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die met een hard oordeel kwam over de manier waarop de NAM en andere instanties zijn omgegaan met de gedupeerde Groningers. Politiek Den Haag reageerde enthousiast op het besluit van de NAM, maar het wantrouwen van de Groningers is niet zomaar verdwenen. Zoals de Onderzoeksraad schrijft: 'De tot dusverre getroffen maatregelen doen geen recht aan de stapeling van problemen waarvoor de inwoners van Groningers zich gesteld zien.'

Een onafhankelijke commissie, ingesteld door de Nationaal Coördinator Groningen Alders, neemt de afhandeling van de schade ter hand. Veel Groningers zijn sceptisch over Alders, die wordt gezien als verlengstuk van het gehate ministerie van Economische Zaken. Om de stemming te verbeteren, geeft Alders 15 000 huiseigenaren, wier schade niet werd erkend, een voucher van 1500 euro.

Een royale, snelle afhandeling van de schade is een eerste stap, maar de Onderzoeksraad wijst erop dat er nog veel meer moet gebeuren. De komende jaren moet een gigantische 'operatie versterking' van huizen en gebouwen worden uitgevoerd, waarvoor de organisatie en de planning ontbreken. De Onderzoeksraad uit terechte kritiek op het feit dat de tegengestelde belangen van de gaswinning en de bewoners nog altijd bij Economische Zaken zijn ondergebracht en pleit voor het betrekken van andere departementen bij de regie van de versterkingsoperatie in het gaswinningsgebied.

Rest nog de hamvraag voor de politiek: hoeveel gas kan er nog gewonnen worden bij 'een acceptabel niveau van veiligheid'? De beslissing hierover zal rekening moeten houden met wat de betrokken Groningers zelf 'acceptabel' vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden