Houd de ober en uw creditcard in de gaten

Net als vorig jaar bevat Elsevier een cursus ‘Pas op uw pas!’, vol ditjes en datjes over hoe in het buitenland veilig geld uit te geven....

Gijs Zandbergen

Minder sikkeneurig zijn de andere bladen. De Groene Amsterdammer wijdt een leuk nummer aan het thema genieten. Dat kan zonder kleren in het oosten van Duitsland, met een geweer in je hand als je H.J.A. Hofland heet, door op internet te pokeren en door cultureel koffie te drinken in het fotografiemuseum Foam in Amsterdam.

Qua blijmoedigheid moet De Groene deze week wel concurreren met Vrij Nederland. Daarin vertellen vrouwelijke cabaretiers over hun gevoel voor humor en dat van mannen. Zelfs de interviews met twee politici met wie het afgelopen jaar nogal wat misging ademen een licht opgetogen sfeer. De Nijmeegse wethouder Paul Depla (43), die geen minister werd en ook geen burgemeester van Leeuwarden of Eindhoven, ziet, net als VVD-leider Mark Rutte (41), de toekomst met vertrouwen tegemoet. Nou ziet een politicus dat al gauw, maar na lezing van de tekst krijg je in elk geval begrip voor de twee afterbabyboomers. Eigenlijk is het artikel over het feeststrand van Bloemendaal nog het stemmigst. Door de vele donkere zonnebrillen lijkt het daar op de begrafenis van een BN’er.

Toch scoren de Bloemendaalse strandtenten Rapa Nui en Woodstock hoog in de strandtententest van Revu, dat met deze nieuwe naam hardnekkig probeert af te komen van het blotetietenblad-imago. Het blad doet zijn best. Binnenin staan meer mannen dan vrouwen op de foto, maar als op de omslag een meisje in bikini prijkt en er wordt aangekondigd dat je met de Amsterdamse wethouder Marijke Vos kunt hoerenlopen, denk je al gauw een schalks tijdschrift te hebben aangeschaft.

De getekende omslag van HP/De Tijd is het neutraalst. ‘Ik hou van Holland’ is het thema van dit zomernummer. Grappig dat het blad dat zo veel grachtengordel in zijn kolommen doet, voor dit thema naar elders is getogen en wel naar Friesland (Ton van Dijk, Doutzen Kroes), Drenthe (tweede huisje), Venlo (Geert Wilders) en Delft (Kader Abdolah). Het meest informatieve verhaal komt van nóg verder weg, uit Californië. Daar vertelt Alicia de Bielefeld over haar leven sinds haar coming out als half-prinses. Het gaat goed: de kanker lijkt overwonnen en de erfenis is overgemaakt.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden