'Houd bij bouwen meer rekening met overstromingen'

DEN HAAG (ANP) - Er moet een nationale risicokaart komen waarop is te zien hoe snel en hoe diep een gebied kan overstromen en hoe groot de kans op zo'n overstroming is. Dat adviseert het Ruimtelijk Planbureau (RPB) in de woensdag verschenen studie 'Overstromingsrisico als ruimtelijke opgave'.

Het RPB vindt, vooruitblikkend naar de voorspelde klimaatveranderingen, dat bij het ontwerp en gebruik van gebouwen en het inrichten van gebieden veel meer rekening moet worden gehouden met de mogelijkheid van overstromingen. Die ruimtelijke aanpak moet worden gecombineerd met preventieve maatregelen als het verstevigen van zeewering en dijken.

Volgens de onderzoekers zou ruimte zo moeten worden ingericht dat water in bebouwd gebied minder schade kan aanrichten. Nu gebeurt dat nauwelijks terwijl er wel veel meer vraag is naar wonen aan de rand van water. ,,Een ruimtelijke waterstrategie kan een overstroming niet voorkomen, maar wel het schaderisico beperken'', aldus het RPB.

De kans op wateroverlast zou dan ook zwaarder dan nu moeten meewegen bij de keuze om ergens te gaan bouwen. Al genomen besluiten zouden misschien moeten worden heroverwogen. ,,Een belangrijke stap naar een overstromingsveilige ruimtelijke ordening is de erkenning dat het huidige onderscheid tussen binnendijkse en buitendijkse gebieden niet voldoende is. Ook binnen een dijkring zijn er grote verschillen in overstromingsrisico.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden