Hou toch op met die verzuiling

De ingezonden brieven van maandag 12 september.

Redactie
Kinderen op een katholieke basischool in Oud-Beijerland. Beeld Arie Kievit
Kinderen op een katholieke basischool in Oud-Beijerland.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag

Als er één taboe is in Nederland, dan is het de verzuiling: een geldverslindende fenomeen en volledige uit tijd. Aleid Truijens gaf onlangs aan wat de winst van de verzuiling was honderd jaar geleden. Maar die 'winst' is nu omgeslagen in een segregatie en onbegrip bevorderende onding.

Religieuze opvoeding is de taak van ouders en kerken, moskeeën en wat dies meer: uitdrukkelijk niet van het onderwijs. In plaats daarvan zou bijvoorbeeld het vak filosofie veel te bieden hebben. Kinderen leren zelfstandig denken over het leven en de wereld om ons heen, over verschillen en overeenkomsten van mensen: broodnodig in deze tijden.

Maar ja, confessionele schoolbesturen hebben onevenredige veel macht en de confessionele partijen zullen uit eigen machtsbelang zich met hand en tand verzetten tegen de afschaffing artikel 23 uit de Grondwet. Zonder de versnippering van geld over zoveel scholen, zou het geld voor onderwijs veel meer kunnen bieden aan onze kinderen (muziekonderwijs, creatieve vakken, filosofie). In mijn dorp van ongeveer 17.000 inwoners zijn er alleen al voor het basisonderwijs negen scholen! In de gemeente (47,000 inwoners) 24 scholen voor basisonderwijs.

Na honderd jaar verzuiling is het echt tijd voor 100 procent openbaar onderwijs en voor religieuze opvoeding buiten het onderwijs. Openbaar onderwijs bevordert kennis en begrip voor verschillende culturen, gebruiken en religies en het integreert kinderen uit alle lagen van de samenleving.

Betti Rockwell, Doorn

Wilders regeert niet

Frank Hendrikx herhaalt een veelgemaakte denkfout als hij schrijft 'Wilders regeert al' (Vonk, 10 september). Want de andere politieke partijen laten zich niet beïnvloeden door Wilders, net zoals ze zich vroeger niet lieten beïnvloeden door Janmaat of Boer Koekoek.

De politieke partijen laten zich beïnvloeden door de twee a drie miljoen potentiële Wilders stemmers. En dat is een subtiel maar belangrijk verschil in gezichtspunt.

Hendriks noemt het Oekraïne-referendum niet. Logisch, want dat was niet door Wilders maar door Geenstijl geinitieerd, een totaal andere grootheid (Geenstijl is verrassend genoeg tegenwoordig anti-Wilders).

Maar juist dat referendum, waarbij 2,5 miljoen mensen de moeite namen om speciaal naar de stembus te gaan om tegen het associatievedrag te stemmen, nadat eerder 427.939 mensen de moeite hadden genomen om dat referendum aan te vragen, laat zien dat er een grote groep kiezers uiterst kritisch is over 'Europa', immigratie en vooral over de multiculturele samenleving.

Een werkelijk democratisch politicus kan de zorgen en problemen van die miljoenen kiezers niet zomaar negeren, en dat heeft niets te maken met luisteren naar Wilders.

Martijn van der Plas, Leusden

Rutte zonder pathos

Wat een een prachtig geschreven beeld over onze 'Premier zonder pathos' (Vonk, 10 september). 'Zo is het maar net', zou Rutte er zelf over kunnen zeggen.

Inderdaad komen zijn excuses nooit aan. Hij is niet geloofwaardig wanneer hij spreekt over hetgeen zich in zijn vezels afspeelt, omdat hij samenwerking met de PVV niet durft uit te sluiten. Ook zijn plotselinge ferme taal over 'tuig' en 'oppleuren' zal best weergeven hoe hij er over denkt, maar komt niet authentiek over. Altijd is het 100 procent berekenend.

Dat is jammer, want ik vind dat hij het land de afgelopen jaren goed heeft bestuurd. Of dat straks toereikend is voor mijn stem betwijfel ik, omdat je met Rutte nooit weet wat er uiteindelijk gebeurt. Aan de andere kant is hij wel de premier die in de toekomst met de onvermijdelijke grote coalitie zal kunnen samenwerken.

Eric Meier, Hoofddorp

Een reptiel is geen vis

Wetenschappelijke ontdekkingen uitleggen aan niet-deskundigen is geen sinecure en daarom ben ik ook zo blij met uw uitstekende wetenschappelijke redactie. Extra jammer is het dan om in het wetenschapsnieuws van Sir Edmund (10 september) te lezen dat er in Schotland een fossiel van een monstervis is gevonden.

De afbeelding verraadt echter al dat het om een Ichthyosauriër gaat, een uitgestorven reptiel. Dit wordt bevestigd in de tekst. Een reptiel is geen vis. Met hetzelfde recht zou je een dolfijn vanwege zijn uiterlijk ook een vis kunnen noemen.

Rob van den Berg, Noordwijk

Witwassende moskeeën

In het artikel 'Politie valt moskeeën binnen in witwasonderzoek' ( Ten eerste, 9 september) staat in het onderschrift 'Justitie betwijfelt sterk of geld voor enkele religieuze stichtingen, onder meer uit Iran, wel bonafide is.'

Ik was erg nieuwsgierig naar de link met Iran, omdat het over salafistische stichtingen ging. Iran werd echter in het hele stuk niet meer genoemd. Logisch, want het sjiitische Iran zal nooit een soennitische salafistische instelling financieren.

Karin Neijenhuis, Zutphen

Dank aan donoren

Op mijn 70ste kan ik terugkijken op een actief leven, maar ik ben mij heel goed bewust dat ik dat dank aan twee donoren en hun families. Hoornvliestransplantaties zijn relatief kleine ingrepen, maar als er vier decennia geleden voor mij niet twee getypeerde donors waren geweest, had mijn leven er totaal anders uitgezien.

Al die jaren heb ik mij verbaasd over de discussies over donoren en donorcodicillen. Dat het onderwerp bij menigeen emoties oproept kan ik mij indenken, maar ik denk ook dat we de problematiek kunnen beperken door een simpele stelregel: wie geen donor wil zijn, heeft ook geen recht op een transplantatie.

Paul Korenhof, Roelofarendsveen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden