Column

Hou op met politieke Hadjememaars op het dak sturen, Limburgers!

De Permanente Commissie Integriteit van de VVD gaat op verzoek van VVD-Kamerlid Mark Verheijen onderzoeken of Mark Verheijen als gedeputeerde in Limburg de boel heeft geflest of niet. Een van de leden van de commissie heet Han Moraal en er maken geen VVD'ers uit Venlo of Roermond deel van uit, dus een eerlijke uitkomst is niet helemaal uitgesloten.

Hendrik Terpstra, voorzitter van de VVD-afdeling in de gemeente Menameradiel in Friesland, schreef afgelopen week een brief aan het hoofdbestuur van zijn partij. Die ging over de wijze waarop zijn partijgenoten in Den Haag hadden gereageerd op de onthullingen in NRC Handelsblad over het declaratiegedrag van Mark Verheijen.

Premier Mark Rutte en fractieleider Zijlstra noemden de kwestie in een gezamenlijke actie 'opgeblazen'. Volgens minister van Justitie Opstelten had Verheijen 'adequaat gereageerd' en minister Blok vond dat Verheijen er zelf 'uitstekend het woord over had gevoerd'. Verheijen vond het stuk 'tendentieus' en 'behoorlijk opgeblazen' - zonder de feiten die erin naar voren werden gebracht te weerleggen.

De totale partijloyaliteit was Hendrik Terpstra in het verkeerde keelgat geschoten. Hij schreef: 'De hele VVD wordt schade berokkend door het onrechtmatig handelen van deze zogenaamde liberalen die de boel flessen dan wel besodemieteren.' Volgens hem moest er hard worden opgetreden tegen 'sjoemelaars en grijpgrage handjes', en dus ook tegen Mark Verheijen. Hij suggereerde per direct op non-actief zetten, zetel inleveren of royeren.

Het was een mooie brief van een oprecht verontwaardigd man, die al het campagnevoeren voor de komende verkiezingen al teniet gedaan zag worden door een Venloos sjoemelaartje dat zich met zijn grote bek een prominente plek in het Haagse VVD-milieu heeft veroverd, alsmede dus de onvoorwaardelijke liefde van de partijtop.

Waarom sturen de Limburgers ons eigenlijk voortdurend politieke Hadjememaars op het dak? Ik snap best dat je er graag vanaf wilt, als provincie, maar je krijgt zo langzamerhand toch de indruk dat ze Den Haag daar beschouwen als een handige dumpplek voor politieke sjacheraars en brekebenen. Dat is niet de bedoeling, want het is op den duur toch fnuikend voor de kwaliteit van het landsbestuur.

Ik heb het nog geeneens over Wilders (Venlo). Maar Sybrand Buma is nu alweer een paar jaar bezig met zijn restauratiewerkzaamheden bij het CDA na de aanslag door Maxime Verhagen (Maastricht), in innige samenwerking met de schuimbekkende Camiel Eurlings (Valkenburg). Bram van Ojik van GroenLinks worstelt nog steeds met de erfenis van Jolande Sap (Venlo) en na de ritsel-VVD'ers Van Rey (Roermond) en Weekers (Weert) heeft de provincie ons nu dus de declaratiemagiër Verheijen (Venlo) gezonden.

Hou daar mee op, Limburgers! Ons geduld raakt op. Als dit niet stopt moeten we helaas de grens bij Venray dichtgooien.

Uit de brief van Hendrik Terpstra bleek een diepe kloof tussen de arrogante, hondsbrutale VVD'ers in Den Haag en de gewone, bescheiden VVD'ers in het land. Van eerstgenoemde categorie mag een VVD-politicus vals declareren en op kosten van de belastingbetaler flessen wijn van 127 euro naar binnen klokken, op één voorwaarde: bij ontdekking dient het te veel gedeclareerde bedrag te worden terugbetaald. Dat is een schappelijke regeling, die creatief declareren alleszins de moeite waard en geheel risicoloos maakt.

'Ik ben een politicus, geen heilige', zei Mark Verheijen ter verontschuldiging - de sjoemelpoliticus gelegitimeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden