Hou op met die mediagekte

Met toenemende verbazing en nu ook regelrechte ergernis las ik woensdag het hoofdartikel over de zich uitbreidende griepepidemie (voorpagina, 5 augustus)....

Hoe triest het overlijden van de jonge patiënt ook is: het griepvirus was ‘slechts’ de welbekende druppel die de toch al slechte gezondheidstoestand van deze jongen deed verergeren, met het overlijden als gevolg. De werkelijkheid is dat gezonde jonge mensen nauwelijks klachten ondervinden van deze griepvariant.

Zelfgenoegzaam kloppen de dames en heren virologen zich op de borst. Het gelijk lijkt aan hun kant te staan. Politici durven geen protest aan te tekenen tegen de huidige mediagekte. Het zou politiek nogal riskant kunnen zijn om je kritische mening te geven.

De lachende derden zijn de fabrikanten van Tamiflu en vaccins. Miljardenwinsten liggen in het verschiet. Als eenvoudige dorpsdokter probeer ik mijn patiënten met hun voeten op de grond te laten blijven, hetgeen in ons fraaie Landsmeer redelijk goed lukt. Diezelfde nuchterheid trof ik tijdens een kort verblijf in Engeland bij mijn Engelse collega-huisartsen aan.

De poppenkast en bangmakerij rondom de berichtgeving over de Mexicaanse griep brengt een boek van de bekende medische ethica Helene Dupuis in herinnering. Zij relateert de toenemende ontkerkelijking en de toegenomen aandacht voor gezondheidszaken aan elkaar. Nu het geloof in God verdwijnt, klampen we ons steeds meer vast aan een andere hogere macht: de gezondheidszorg. In dit kader past de bovengenoemde mediahype.

Niemand kan precies voorspellen hoe de griepepidemie zich zal ontwikkelen. Vooralsnog is er geen echte reden voor bezorgdheid en leidt het bang maken van het publiek, waar de Volkskrant zich ook schuldig aan maakt, tot mogelijk meer gezondheidsproblemen dan nodig is.

Hysterie
Nu ook in Nederland: het eerste dodelijke slachtoffer van de Mexicaanse griep. Is dat even schrikken (voorpagina, 5 augustus)! Alle journaals, actualiteitenrubrieken en kranten openen ermee.

Al 41 doden in Europa, 1.150 wereldwijd. Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectiezieken van het RIVM, en viroloog Ab Osterhaus worden voor de zoveelste keer voor de camera’s gesleept. Zij beginnen eerst paniek te zaaien om vervolgens, enigszins beduusd van het effect, hun uitlatingen ook weer af te zwakken: in Nederland sterven jaarlijks sowieso al duizend mensen ten gevolge van de normale griep. Eh, 250 duizend wereldwijd, volgens de World Health Organization (WHO). En vele, vele miljoenen ten gevolge van hiv, tbc, malaria en andere malheur, voeg ik er dan nog maar aan toe.

Kortom, de media-aandacht staat in geen enkele verhouding tot de naakte feiten en grenst aan middeleeuwse hysterie. Het wachten is alleen nog op de eerste zeloot die beweert dat het een straf van God is omdat de mensheid in zonde leeft.

Wordt het niet hoog tijd dat de media enige relativering en nuchterheid betrachten? Zoals Harm Edens bijvoorbeeld op de mediapagina van donderdag: ‘Ik verheug me nu al op de Mexicaanse griep, kan ik lekker in bed een weekje BBC kijken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden