Hottub

DE ECHTGENOTE van schaatscoach Peter Mueller heeft geen voornaam, zo maak ik op uit het Hollands Dagboek van Mueller in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag....

Even citeren uit dat Dagboek: 'Als snack ook nog wat sushi gehaald, Johan, Timmer, Annamarie en ik. Gianni en Marja houden daar niet zo van.' 'Toen ik wakker werd had ik veel vertrouwen in Timmer en Annamarie, voor de 1500 die ze vandaag moesten rijden.''We hadden vandaag kansen, met Timmer en Annamarie.''Er was gekookt in ons huis, maar Johan, Annamarie, Timmer en ik hebben sushi gegeten, bij ons om de hoek. Met Johan nog in de hottub gezeten die we in ons huis hebben en de dag overdacht.'

Zo krijg je aan het eind van de Winterspelen ineens een heel andere kijk op de perikelen binnen de SpaarSelect-groep. Wat overdacht Peter Mueller in de hottub?

Misschien pijnigde hij de hersens over de voornaam van zijn wettige echtgenote. Erben, Gianni, Marja, Annamarie, Gerard van het vijandelijke kamp, ja zo ongeveer al onze schaatsende boegbeelden komen op zijn Gemseriaans voorbij in dat Dagboek, maar die ene heet steeds Timmer.

Wat is trouwens een hottub?

Het klinkt me behoorlijk erotisch in de oren en waarom zat Peter Mueller dan niet met Timmer en wél met Johan (Cruijff? Olav Koss?) in de hottub.

Zo vraag ik nog maar eens wat: dat almaar sushi eten, is dat wel helemaal oké als het landsbelang in het geding is? Ik bedoel, die Japanners hebben er toch ook helemaal niets van gebakken.

En westerlingen die permanent aan de sushi liggen vertrouw ik al helemaal niet. 'Hé, Timmer, geef die guppen eens door!' Dat type sushi-eters associeer ik met gladjakkers met modieuze bakkebaardjes en trendy brilletjes, zeg maar met lui die bijvoorbeeld bij een firma als SpaarSelect in dienst zijn en je al sushi liggend/etend van alles willen aanpraten.

Zo kom je aan de hand van zo'n Dagboek ineens heel wat meer te weten. Op het intermenselijke vlak. Bij het schaatsen heb ik een nogal gezonde belangstelling voor relationele dwarsverbanden. Algemeen Dagblad publiceerde op de eerste dag van het toernooi een indrukwekkend 'blok' over wie het met wie doet en er ging geen afstand voorbij of ik had dat knipsel bij de hand.

Mijn echtgenote is bij ons thuis de échte schaatsdeskundige, ernstig bedreven in het noteren van rondetijden. Haar vroeg ik gisteren telefonisch wat zij concludeerde uit dat Dagboek.

'Maakt veel duidelijk over de verhoudingen, toch?', zei ik.

'Misschien noemt hij haar altijd Timmer. Als een soort koosnaam', zei mijn vrouw.

'Ja, daaag', probeerde ik nog. 'Dat schaatsen is één grote erotica-beurs en dan spreekt die Mueller heel kil over Timmer. Niet eens Timmertje! Ik heb Mart Smeets tegen Andrea Nuyt horen zeggen: 'Meid, ik zou je wel willen omhelzen!'. Heb je Henk Kok en Jacques Chapel met Gretha Smit gehoord? Dat was geen interviewen, dat was baltsen! En dan Mueller maar hottubben en sushi eten met Johan. . .'

'Je ziet spoken', zei mijn echtgenote.

'Dag, Clappers!', hing ik boos op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden