Hotelberaad biedt uitweg voor Europa

Duitsland en Frankrijk hebben een uitweg gevonden voor de crisis rond de uitbreiding van de Europese Unie. Ze zijn het erover eens geworden dat de landbouwuitgaven vanaf 2007 niet verder mogen stijgen....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

President Chirac en kanselier Schröder kwamen gisteren tijdens een overleg van een uur in het Brusselse hotel Conrad overeen dat de boeren in de nieuwe lidstaten tussen 2004 en 2007 recht krijgen op Europese subsidies. Duitsland zal niet langer aandringen op een snelle hervorming van het landbouwbeleid. In ruil daarvoor stemde de Franse president in met een plafond op de landbouwuitgaven, die vanaf 2007 nog slechts met de inflatie mogen meegroeien.

Dat kan in de praktijk betekenen dat de boeren in de huidige lidstaten vanaf dat jaar veel minder Europese steun mogen verwachten: de landbouwuitgaven blijven op een niveau dat in 2007 naar verwachting ongeveer 51 miljard euro bedraagt. Die som zal dan moeten worden verdeeld onder boeren in 25 lidstaten, in plaats van in de huidige vijftien. Een woordvoerder van de Europese Commissie beweerde dat de effecten de eerste jaren beperkt blijven.

De overige landen van de EU kregen gisteravond, op de eerste dag van een Europese top, de details te horen over het compromis. Demissionair premier Balkenende zei dat een plafond voor de uitgaven op zichzelf nog niets zegt over de inhoud. Hij verklaarde dat een fundamentele discussie over de landbouwhervormingen nog moet worden gevoerd. Nederland heeft een fel pleidooi gevoerd voor een complete herziening van het landbouwbeleid.

Frankrijk en Duitsland waren de grootste tegenstanders in het debat over de landbouwhervormingen en de uitbreiding van de Europese Unie. Nu deze twee landen een compromis hebben bereikt, zullen de overige dertien lidstaten er volgens diplomaten nauwelijks aan kunnen ontkomen om zich in grote lijnen achter dit akkoord te scharen .

De Deense premier Rasmussen, die de top voorzit, toonde zich verheugd over het compromis. 'Het wordt er zeker niet moeilijker op om nu een standpunt te bepalen', zei hij. Zodra de EU het formeel eens is geworden, kunnen de slotonderhandelingen over de uitbreiding beginnen. Die moeten in december in Kopenhagen worden afgerond.

Bondskanselier Schröder en president Chirac spraken ook af strenger te kijken naar andere Europese uitgaven. 'Er is een gemeenschappelijke wil verstandig met alle uitgaven om te gaan, in het bijzonder ook de structuurfondsen en de Britse bijdrage aan de Unie', zei Chirac.

Uit de structuurfondsen, een bijna even grote begrotingspost als de landbouwuitgaven, worden de subsidies betaald voor economische herstructurering. Groot-Brittannië geniet een forse korting op zijn afdrachten aan de Unie. Beide zaken moeten volgens Chirac ter discussie komen te staan, iets wat volgens diplomaten ongetwijfeld op felle tegenstand zal stuiten van Groot-Brittannië en Spanje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden