Column

Hotel-uitspraak toont de mens niet van mooiste kant

Eerst zouden er veel vluchtelingen komen. Maar toen kwamen ze ineens niet meer. De burgemeesters zullen wel blij zijn, dacht ik. Allerlei azc's en mogelijke problemen blijven hun bespaard. Maar zo is het niet. De burgemeesters zijn boos, teleurgesteld. Alles hebben ze gedaan, bijvoorbeeld de bevolking getrotseerd. En nu krijgen ze dit.

Een asielzoekerscentrum in Heumensoord.Beeld anp

Eric van Oosterhout, burgemeester van het Drentse Aa en Hunze, riep zo hard als hij kon in NRC Handelsblad, zodat iedereen het kon horen: het is hier geen hotel!

In de hotel-uitspraak toont de mens zich niet van zijn mooiste kant. Ik heb het zelf ook eens geroepen. Dan kwam ze eten, doken we na de afwas de koffer in en dan stond ik na afloop nog maar mijn piemeltje te wassen in de badkamer of aan het andere uiteinde van de gang stond zij alweer stralend in de deuropening: 'Tot volgende week!'

Een wasbak staat toch al niet lekker voor een man, zo helemaal in je blootje, de heupjes een beetje vies naar voren geduwd. Hoe krampachtiger je staat te frummelen, des te kleiner er aan de andere uiteinde van de gang over je zal worden gedacht. Dat moet je altijd in de gaten houden. Terwijl - ik hoefde me natuurlijk niet anders voor te doen dan ik ben. Wij kenden elkaar. Zij wist allang van de hoed en de klepel.

Bovendien, dat vergeet ik bijna: er was geen probleem. Ik stond er sowieso al erg ontspannen bij, zeker gezien de relatieve diepte van de wasbak.

Maar goed - toen kwam het dus, enigszins beknepen, met de blik over de schouder en twee handjes aan de slurf: 'Het is hier geen hotel!!'

Hoe moeten we oordelen over mensen die dit roepen? Niet te hard, vind ik. Zo iemand roept eigenlijk om erkenning. Hij heeft het gevoel dat hij niet wordt opgemerkt. Dat zijn belangen niet tellen - met een wals kun je eroverheen.

Daar staat hij in de badkamer. Open en bloot. Kwetsbaar en zwak. Koud ook, doe die deur eens dicht - 'Ik stook niet voor de vogeltjes!' Hij heeft niet in zijn kaarten laten kijken, hij heeft alle kaarten voor je voeten in de gang gegooid. En dan wordt hij, precies nu hij even helemaal geen verdediging meer heeft, nog uitgelachen ook.

Maar jankt de burgemeester niet al voordat hij klappen heeft gehad? Het is nog helemaal geen uitgemaakte zaak dat de vluchtelingen ook weg zullen blijven. In Irak staan ruim een miljoen mensen op het punt om naar zestigduizend opvangplekken op de vlucht te slaan. De mensen zijn er slecht aan toe. Aan alles is tekort. De politici die altijd zo pleiten voor opvang in de regio, kunnen nu mooi laten zien of ze wat waard zijn.

De burgemeester kan zijn opties misschien beter een beetje openhouden. We weten niet wat er gaat gebeuren. Voor hetzelfde geld barst het straks weer los en staan de behoeftigen in rijen voor zijn deur. Maar te vrezen valt dat hij dan zal zeggen: 'Ja, zeg, wij blijven niet bezig. Wij hebben de boel net weer opgeruimd!'

Peter Middendorp op Twitter: @Petermiddendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden