Hotel moet sikh weer laten werken

Het Barbizon-hotel Schiphol moet een geschorste religieuze Indiase sikh weer aan het werk laten gaan. Dat heeft waarnemend president mr....

ANP

ANP

HAARLEM

De sikh werd vorige maand geschorst als hotelmedewerker omdat hij, na in India te zijn gedoopt, met baard en tulband op zijn werk verscheen. Bovendien droeg hij onder zijn kleding een kirpan, een dolkmesje. Het hotel vond de baard en tulband in strijd met de kledingvoorschriften van zijn personeel. Bovendien zou de kirpan bedreigend zijn voor de hotelgasten en de collega's van de sikh.

Volgens de Haarlemse rechter is de kirpan echter geen wapen, maar een religieus en symbolisch voorwerp dat niet scherper is dan een briefopener. Bakker noemt de vermeende onrust onder het personeel van Golden Tulip daarom onbegrijpelijk.

De rechter acht het argument tegen baard en tulband eveneens van onvoldoende gewicht om de sikh te schorsen, vooral ook omdat de man, die in de huishoudelijke dienst werkt, heeft aangeboden een tulband te dragen in de kleuren van het hotel. Als het hotel weigert de sikh weer aan het werk te laten gaan, riskeert het een boete van maximaal tienduizend gulden.

De rechter laat zich niet uit over de beschuldiging van discriminatie. Daarover is een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling. Daarnaast is het hotel bij de kantonrechter een ontslagprocedure tegen de sikh begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden