Hot, hot, hot

Op de presentatietafel van TV3 staan grote kinderlimonadeglazen gevuld met water, waar de presentatoren die ervan drinken heel erg opgewonden van raken....

Matthijs van Nieuwkerk jammerde, zwaaide ostentatief met zijn armen, en probeerde jurylid Abelkader Benali met gespeeld' kameraadschappelijke schijnmanoeuvres zover te krijgen dat hij aan al die koude TV3-drukte mee ging doen. Bijna had hij Benali zelfs zover dat deze staande de uitzending letterlijk een slecht boek ver van zich afwierp. Maar goed, het punt was in deze tweede aflevering van TV3 toch al wel gemaakt; het programma is hot, hot, hot!

Want, jemig, in de Amsterdamse kunstwereld, d gebeurt wat. En voor de kijkcijfers hoef je het dan alleen nog maar lekker te brengen. Zoals tv-commentator Cornald Maas van TV3 gisteren nog maar eens ten overvloede meldde: 'Als het gesprek spannend is, bereik je de mensen thuis heus wel.' Maar bij nader inzien is de ironische presentatiestijl van RTL Boulevard eigenlijk zo gek nog niet: het bespaart je de hartaanval waar je als groot bewonderaar van het Amsterdamse kunstleven met TV3 naartoe op weg lijkt. Laat er morgen in hemelsnaam een beetje rust zijn in onze spraakmakende cultuurgemeente! Wat minder van die opgelegde jongehonderigheid waarmee het nieuws uit de grachtengordel wordt gebracht.

Of herken kunstnieuws dan ten minste als echt nieuws. Want wat dinsdag in TV3, los van die gruwelijke vriendjespolitiek, gek genoeg maar heel kort en heel laconiek werd aangestipt, bleek later op de avond nog een heus schandaal; de naam van Arthur Japin als winnaar van de Librisprijs is in het Amsterdamse cafrcuit v te vroeg uitgelekt. Via TV3 wisten we al dat jurylid Arie van den B. hiervan verdacht wordt, dankzij NOVA begrepen we de impact van het schandaal. Er gaan koppen rollen in het wereldje, want meldde verslaggever Tonko Dop, zowel het Librisfeestje als de live-uitzending van NOVA zelf was er ernstig door bedorven. Een blamage. NOVApresentator Witteman was, anders dan Van Nieuwkerk, dan ook t kwaad. Op Libris-juryvoorzitter Ronald Plasterk, die hij knullig noemde. Wauw! Dat is nog eens herrie in de tent!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden