‘Hot chicken’ groet haar mannetje

Vanuit Hilversum krijgen de 1400 Nederlandse militairen in Afghanistan hun eigen radioprogramma’s. Ondanks internet en mp3 voorziet Radio Uruzgan.fm in een behoefte....

Van onze verslaggever Jean-Pierre Geelen

‘Patrick, je bent en blijft mijn mannetje. Je meisje’. ‘Robert, we zijn trots op je. Pa en ma’. Radio Uruzgan.fm is nog maar net officieel geopend met het nummer Pride (In the name of love) van U2, of dj Annemieke Schollaardt (27) brengt de groeten over aan ‘onze jongens’ op vredesmissie in Afghanistan.

Een plechtig moment in de ‘nukubu-studio’ te Hilversum, alwaar achterblijvers (door Jan Soldaat graag betiteld als ‘NUtteloze KUtBUrgers’) vanaf nu de 1400 Nederlandse militairen in Afghanistan kunnen bereiken.

Het idee is al een jaar oud, maar sinds gisteren is het zover. Radio Uruzgan.fm is een samenwerking tussen radio 3FM en de Wereldomroep. Het ministerie van Defensie zorgt ervoor dat de uitzendingen 24 uur per dag in Uruzgan via de FM te beluisteren zijn; inhoudelijke bemoeienis van het ministerie is er niet, volgens de radiomakers. Het thuisfront kan de zender volgen op www.uruzgan.fm en via enkele Nederlandse regionale radiozenders die de uitzendingen doorgeven.

De opening – gadegeslagen door tientallen journalisten en fotografen – werd verricht in aanwezigheid van generaal Dick Berlijn, commandant der strijdkrachten, die een ‘rondje media’ deed. Een live-verbinding tussen hem en een van de militaire kampen wilde maar niet lukken.

Over zijn verzoekplaatje – Mas que nada van Sergio Mendes en Black Eyed Peas – was duidelijk vergaderd (de generaal las de titel van een papiertje en op de vraag of hij fan was, antwoordde hij: ‘Ik hou heel erg van populaire muziek’), maar dat deed er niet toe. Waar het om ging, is dat de generaal er was, om vanuit Nederland zijn mannen in den vreemde een hart onder de riem te steken. Berlijn tegen de presentatrice: ‘Ik wil jullie bedanken voor dit initiatief. Het wordt echt gewaardeerd door onze mensen hier en in Afghanistan’.

Uruzgan.fm is 24 uur per dag in de lucht. Het volgt grotendeels de programmering van Radio 3FM en de Wereldomroep, alleen dagelijks om 16.00 uur Nederlandse tijd is er een speciaal programma voor de militairen. Muziek (vooral verzoeknummers), entertainment (spelletjes met cd’s en stroopwafels als prijs) en informatie vormen de bestanddelen. Luisteraars aan beide kanten kunnen reageren per sms, e-mail, internet of telefoon.

Een radiozender om de groeten te doen en verzoeknummers aan te vragen, is dat niet erg ouderwets in een wereld die beheerst wordt door internet, mobiele telefonie en mp3-spelers die gemakkelijk duizenden muzieknummers in de binnenzak kunnen herbergen? ‘Natuurlijk kan dit allemaal via internet’, beaamt Joop Daalmeijer, hoofdredacteur van de Wereldomroep, ‘maar mensen vinden het nu eenmaal veel leuker wanneer anderen de boodschap en de muziek ook kunnen horen’.

Vermoedelijk heeft hij gelijk: op de site van de zender wemelt het van de familiale groeten van het thuisfront (‘je hot chicken’) aan hun ‘kanjer’ of ‘lieve tijger’. Sommigen slaan het advies van Defensie om met hun wens zo min mogelijk privacy-informatie vrij te geven, in de wind – op het gevaar af dat de vijand hen weet te vinden, of anders hun familieleden wel.

Op de site staat een grote waarschuwing om achternamen niet te melden. ‘Wie zijn volle naam vermeldt, doet dat op eigen risico’, aldus een medewerker. ‘Gefilterd wordt er niets’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden