Hoss voor vijfde maal premier van Libanon

De Libanese president Emile Lahoud heeft woensdag oudgediende Selim al-Hoss tot nieuwe premier benoemd. Hoss vervangt de miljardair Rafik al-Hariri die er de afgelopen zes jaar in slaagde de zwaar gehavende Libanese economie weer vorm te geven....

REUTERS; AP; AFP

Reuters, AP, AFP

BEIROET

Hariri's weigering maandag om nog verder te regeren onder president Lahoud, bracht een schok teweeg in de financiële wereld. Hariri werd beschouwd als de sleutelfiguur voor de verdere ontwikkeling van het land.

Nieuwe man Hoss probeerde investeerders meteen gerust te stellen door te zeggen dat zijn regering 'extreme soberheid' zal betrachten bij de nieuwe begroting. 'Angst over de financiële situatie is ongegrond', zei hij.

Hoss, een 68-jarige econoom, diende vier keer als premier tijdens de Libanese burgeroorlog, die duurde van 1975 tot '90. Hij onderhoudt goede relaties met vrijwel alle facties in het land en wordt alom gerespecteerd. De premier - een sunnitisch moslim, gehuwd met een katholieke vrouw - geldt als gematigd, eerlijk en rechtdoorzee.

In 1984 werden twee van zijn lijfwachten gedood bij een aanslag, Hoss bleef ongedeerd. Tijdens die jaren van anarchie is hij nooit van zijn standpunt afgeweken dat alleen onderhandelingen een einde kunnen maken aan het geweld. Na het einde van de oorlog bleef hij als parlementariër actief in de politiek. Hij bekritiseerde de regering van Hariri onder meer omdat die de corruptie niet aanpakte.

'Hoss is een competent technocraat, maar zijn politieke invloed is soms onvoldoende om een bepaald besluit door regering en parlement te drukken', zei financieel deskundige Kamal Shehadi.

Ex-premier Hariri beschikte wel over die kracht, en dat is juist wat de spanningen tussen hem en Lahoud veroorzaakte. De president, een beroepsmilitair met een lange staat van dienst, is gewend dat híj de bevelen geeft. Waarnemers denken dat Hoss en Lahoud beter met elkaar overweg kunnen. 'Als Hoss een goed kabinet kiest, dan zal de situatie snel stabiliseren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden