Hoss van Hardeveld (1945-2011)

Hij was een van de beste bassisten en belangrijkste pioniers in de Nederlandse popscene.

De Volendamse Cats waren eind jaren zestig misschien de bekendste band van Nederland. De zang is onmiskenbaar Volendams maar de muziek van de eerste palingsound zou in de studio van Bovema zijn ingespeeld door Pierre van der Linden (drums), Jan Akkerman (gitaar) en Hoss van Hardeveld (bas). Van der Linden en Akkerman waren bekend geworden met Focus, Van Hardeveld met de groep Unit Gloria. De grootste hit van de laatste, The Last of The Seven Days uit 1969, is nog altijd te horen in de laatste week van het jaar op Radio 2, als de Top-2000 wordt uitgezonden. Van Hardeveld was het muzikale brein van deze groep, die met Robert Long en Bonnie St. Claire vele hits scoorde.

Van Hardeveld is op 5 juli op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker, die zeven jaar geleden bij hem werd ontdekt. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter.

Hoss van Hardeveld wordt geboren aan de Catherinasingel in Utrecht, waar zijn vader een delicatessenzaak runt. Muziek wordt hem met de paplepel ingegoten. Zijn ouders stimuleren hem pianoles te nemen. Hij raakt al gauw verslingerd aan de gitaarmuziek van The Shadows. De echte popscene is begin jaren zestig echter te vinden in Den Haag. Van Hardeveld vindt daar emplooi bij The Sioux en de John Russell Band, waarmee hij in het voorprogramma van het legendarische Beatles-concert in Blokker optreedt.

In Utrecht ontmoet hij ondertussen de gebroeders Hol. Samen met Ad Hol ontwikkelt hij in 1965 plannen om een eigen Utrechtse band op te richten. Een jaar later komt Gloria tot stand met naast Hardeveld (bas en toetsen) en Ad 'Mouse' Hol (gitaar, zang) ook diens broers Gerrit 'Meep' Hol (drums) en Geert Hol (zang). De laatste wordt een jaar later vervangen door de uit Veenendaal afkomstige Robert Long. In 1968 neemt de groep zijn eerste single op, So it Goes, die wordt geproduceerd door George Kooymans van Golden Earring. Maar het succes komt pas een jaar later, als Bobby Graham het nummer The Last Seven Days voor de groep produceert.

Hoss Hardeveld gebruikt daarbij als eerste basgitarist in de wereld een wah-wahpedaal, waarmee een zeer specifiek geluid kan worden gecreëerd. Het nummer haalt niet alleen de top van de Nederlandse hitparade, maar ook die in België, Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, Zwitserland en zelfs Engeland. Om de groep meer kans te geven in de Verenigde Staten, wordt de naam veranderd van Gloria in Unit Gloria. De band treedt onder die naam een week lang op in het Hollywood Palladium aan Sunset Boulevard. Om de concerten precies op de plaatmuziek te laten lijken, ontwikkelt Hardeveld een nieuw soundsysteem dat partijen weergeeft die niet live kunnen worden uitgevoerd.

Na The Last Seven Days scoort Unit Gloria hits met Our Life, Wild Bird, Our Father en Back in the Sun. Daarnaast maakt de band onder inspiratie van Hardeveld in die tijd de jingles voor de radiopiraat Veronica. Met de langspeelplaat Ultrajectum wordt in 1971 het accent meer verschoven naar rock, niet Hardevelds favoriete genre. Een jaar later kiest Robert Long voor een solocarrière. Zijn plaats wordt ingenomen door de Amsterdamse zangeres Bonnie St. Claire, met wie de groep hits scoort als Clap Your Hands And Stamp Your Feet en Waikiki Man. Hardeveld verlaat de band in 1974. Hij gaat werken in de zaak van zijn vader en wordt studiomuzikant. In de jaren daarna concentreert hij zich meer en meer op zijn favoriete Shadows-muziek. Hij speelt in bands als The Black Albinos, The Dakotas en Seaside Shadows. Veel succes heeft hij met FBI, waarmee hij in de jaren tachtig in Ahoy speelt tijdens de Lee Towers-concerten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden